U Pisarovinskoj Jamnici blagoslovljena nova dvorana za bogoslužje

U Pisarovinskoj Jamnici blagoslovljena nova dvorana za bogoslužje

Sisački je biskup Vlado Košić na Prvu nedjelju došašća, 28. studenoga, blagoslovio novopostavljenu dvoranu za bogoslužje u Pisarovinskoj Jamnici.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
Ana Špišić
Objavljeno:
 
29.11.2021 08:30

 

Na početku misnog slavlja pozdravio ga je župnik Josip Malković i zahvalio mu na darovanoj dvorani i dolasku, prenosi IKA. 

Nakon blagoslova i Službe Riječi biskup je pozdravio sve nazočne, među kojima je bio i načelnik pisarovinske općine Tomo Kovačić. U homiliji, biskup je nazočne vjernike najprije podsjetio na vrijeme došašća ili advent, koje je upravo započelo, a koje nosi temeljnu krjepost nade, poručivši 'da nas to sveto vrijeme poziva da s ljubavlju iščekujemo dolazak Krista, našeg Spasitelja'.

Biskup je nadalje protumačio misna čitanja. Prorok Jeremija navijestio je dane kada će Izrael biti spašen jer će 'doći Bog, Pravda naša'. Pravda i pravednost doista su povezani s Bogom, jer On nepravdu ne voli, a sve koji gladuju i žeđaju, pravednosti će nasititi, kako je to rekao Gospodin Isus (Mt 5,6). Sveti Pavao Solunjanima je sebe dao za primjer i osobito je, u odlomku koji se ovaj dan čita, istaknuo ljubav koja mora vladati među kršćanima. Doista, samo nas po tome svijet može prepoznati, ako imamo ljubavi jedni za druge. Gospodin Isus u Lukinu evanđelju (Lk 21,25-28.34-36) naviješta doista teške dane za sve ljude i čitav svijet prije svoga konačnog dolaska. No, ta posljednja vremena zapravo već su na djelu od samog Kristova dolaska prije dvije tisuće godina. Neprestano se na zemlji događaju nesreće i velike promjene koje plaše ljude. Mogli bismo i iskustvo potresa koje je nas pogodilo prije godinu dana također ubrojiti u takve događaje. Pa premda će zavladati, kako Isus kaže 'bezizlazna tjeskoba naroda', on nas poziva da se ne bojimo, nego da 'se uspravimo i podignemo glave jer se približuje naše otkupljenje'. Dolazak Spasiteljev za nas uvijek treba biti radost. Tako je bilo i s onim prvim dolaskom, a tako će biti i s onim konačnim. Između toga neprestano Krist dolazi u otajstvu, u slavlju Euharistije i svetim sakramentima. Stoga je ovo vrijeme vrijeme nade i velike radosti za sve koji vjeruju. I mi vjerujemo, i zato smo postavili ovu dvoranu jer se ne može koristiti župna crkva sv. Martina dok se ne popravi, a popravit će se, no za to treba i vremena i sredstava. No, mi trebamo neprestano izgrađivati živu Crkvu, a to smo mi koji vjerujemo Kristu, istaknuo je biskup Košić.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: