U Šibeniku započela trodnevnica pred blagdan sv. Nikole Tavelića

U Šibeniku započela trodnevnica pred blagdan sv. Nikole Tavelića

Prvi dan trodnevnice bio je u znaku Svjetskog dana siromaha, koji Crkva slavi u nedjelju, a koji se ove godine slavi upravo na svetčev blagdan.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
M.B.
Objavljeno:
 
12.11.2021 10:40

 

U Nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku, u četvrtak 11. studenoga počela je trodnevnica pred svetčev blagdan, izvijestila je IKA. Nakon svečane pjevane Večernje u čast sv. Nikole Tavelića, slijedilo je euharistijsko slavlje koje je predslavio rektor svetišta i gvardijan šibenskog samostana, fra Ivan Bradarić. Prvi dan trodnevnice bio je u znaku Svjetskog dana siromaha, koji Crkva slavi u nedjelju, a koji ove godine pada na svetčev blagdan.

U prigodnoj homiliji fra Ivan je uvodno podsjetio na povijest Svjetskoga dana siromaha, jedne od inicijativa pape Franje nakon Godine milosrđa, a Prvi dan obilježen je 2017. godine. Potom se osvrnuo na odlomak iz Markova evanđelja koji opisuje Isusov boravak u Betaniji, koji je i polazište same poruke s geslom: 'Siromaha svagda imate uza se' (Mk 14,7), te je istaknuo pojedine dijelove same poruke.

Propovjednik je osobito uputio na dio u kojem Papa tumači kako Isus s njima dijeli istu sudbinu. Njegove riječi: 'Siromaha svagda imate uza se' znače da je njihova prisutnost među nama stalna, no to ne smije dovesti do toga da se na to naviknemo tako da postanemo na to ravnodušni, već nas mora navesti na bezuvjetno dijeljenje života koje nam nije dopušteno prebacivati na druge.

U tom vidu Papa poziva na milostinju i dijeljenje. No, valja znati da je milostinja ono što činimo s vremena na vrijeme, dok je dijeljenje trajno.

– Ova prva riskira da zadovolji one koji ju daju i ponizi one koji ju primaju; ovo potonje, pak, jača solidarnost i stvara nužne pretpostavke za postizanje pravde. Riječju, vjernici, kad žele osobno vidjeti Isusa i dotaći ga rukom, znaju komu se uteći: siromašni su sakrament Krista, predstavljaju Njegovu osobu i upućuju na Njega – naglašava Papa u poruci.

Propovjednik je nadalje naglasio kako nas Papa poziva na preobrazbu, tj. da stvorimo jedan novi mentalitet. Stoga, ovo je poruka svakomu od nas, da se moramo suobličiti, prepoznati u tome, da upravo ja jesam i trebam biti taj siromah, jer sam je Gospodin uzeo lice i naličje siromašnoga djeteta, siromašnoga evangelizatora, jednoga među nama, da nam otkrije odakle dolazi pravo bogatstvo, od Boga, Oca koji je sama ljubav i milosrđe, zaključio je o. Bradarić.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: