U Sisku održan susret predstavnika župnih zborova

U Sisku održan susret predstavnika župnih zborova

Biskup je govorio o ljepoti liturgijskog pjevanja i sviranja te je zahvalio svima koji sudjeluju u tom važnom djelu navještenja Evanđelja.

Autor
S.V./Laudato/D.R.
Fotograf
Sisačka biskupija
Objavljeno:
 
21.11.2021 09:42

 

Susret predstavnika župnih zborova Sisačke biskupije, ususret nadolazećem blagdanu sv. Cecilije, zaštitnice glazbenika, održan je u subotu 20. studenoga, u bazilici sv. Kvirina u Sisku. Tom prigodom svečano misno slavlje predslavio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s više svećenika koji su na susret stigli sa svojim zborašima.

Misno slavlje animirao je katedralni zbor zajedno s predstavnicima župnih zborova, a pod vodstvom prof. Jelene Blašković i orguljašku pratnju rektora bazilike i povjerenika za crkvenu glazbu, mo. Roberta Jakice.

Biskup je u homiliji progovorio o ljepoti liturgijskog pjevanja i sviranja te je zahvalio svima koji sudjeluju, kako je rekao, u tom važnom djelu navještenja Evanđelja.

- Vi svojom pjesmom zapravo veličate Boga, navješćujete ljepote Evanđelja i života po Evanđelju. Jer je to veliko djelo, koje činite, zapravo dobrovoljno, ono je na neki način vaša žrtva koju dajete prateći liturgiju. To je djelo plod dara koji vam je Bog darovao, i vi ga na ovaj način upotrebljavate na zajedničko dobro - poručio je biskup okupljenima.

U nastavku se osvrnuo i na nadolazeći blagdan sv. Cecilije, podsjetivši da je ona bila djevica i mučenica koja je živjela u 3. stoljeću.

- Kažu da je ona bila toliko blizu Boga da je neprestano slušala glazbu neba. Slijedila je u svom srcu i životu te zvuke i harmonije koje anđeli pjevaju Bogu, časteći ga i veličajući Njegovu slavu na nebu. Tako je i Riječ Božja koju smo čuli, ali i naš život koji bi tu Riječ trebao odražavati, u tome da mi već ovdje na zemlji živimo po taktovima nebeske glazbe. Mi pjevamo po tim notama koje dolaze iz Božjeg svijeta i na taj način uprisutnjujemo božanski život i nebo na ovoj zemlji. U ratovima i raznim zlima, koja se i danas događaju, može se odolijevati nasilnicima i izvojevati pobjedu nad onim što je nepravda i laž. To je moguće jedino ako se čovjek pouzda u Boga, ako u Njega vjeruje i ako mu je On najveća svetinja za koju živi - zaključio je biskup.

Nakon popričesne molitve biskupu i svima okupljenima na dolasku je zahvalio vlč. Jakica, pozvavši voditelje zborova i orguljaše da se uključe u djelovanje katedralnog zbora kao oblik svoje trajne formacije.

Predavanje na temu 'Riječ Božja u liturgijskoj glazbi' prije Mise održala je predstojnica Instituta za crkvenu glazbu 'Albe Vikaković', prof. dr. sc. s. Katarina Koprek.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije