U Zrinu proslavljen blagdan Našašća Svetog Križa

U Zrinu proslavljen blagdan Našašća Svetog Križa

Župa Našašća Svetog Križa u Zrinu proslavila je u ponedjeljak 3. svibnja blagdan svoga zaštitnika.

Autor
Laudato/F.P.
Fotograf
Sisačka biskupija
Objavljeno:
 
04.05.2021 10:51

 

Župa Našašća Svetog Križa u Zrinu proslavila je u ponedjeljak 3. svibnja blagdan svoga zaštitnika. Tom prigodom misno slavlje u spomen-crkvi predslavio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom, mons. Markom Cvitkušićem; domaćim župnikom, vlč. Stjepanom Filipcem i župnikom iz Osekova, Draženom Laucom, a služio je đakon Damir Kunić. Slavlju su prisustvovali potomci Zrinjnana i prijatelji Zrina pristigli s raznih strana Hrvatske. 

U homiliji je mons. Cvitkušić podsjetio kako se blagdan Našašća Svetog Križa slavio najprije u Jeruzalemu i Carigradu, a koga je u rujnu 320. godine u Jeruzalemu pronašla sveta Jelena, majka cara Konstantina. Rekao je i kako je ovaj blagdan uveden za cijelu Crkvu nakon što je istočnorimski car Heraklije u 7. stoljeću oslobodio relikviju Sv. Križa iz ruku Perzijanaca koji su opljačkali Jeruzalem i odnijeli ga sa sobom. 

Propovjednik je spomenuo da je taj car, kada je vodio rat za oslobađanje relikvije Sv. Križa, pozvao Hrvate da mu brane zapadne granice kraljevstva od provala Avara. 'Bog je već tada pozvao Hrvate, iako su bili pogani, da se bore za krst časni. Cijela je povijest Hrvatskog naroda u znaku križa'. 

Po njegovim riječima križ je najveća napuštenost koju može čovjek doživjeti. 'Učitelj nam je umro na križu koji je nosio ne svoj nego naš križ, a ljubav prema ljudima bila je pokretačka snaga koja ga je odvela na križ. Stoga svaki koji želi biti njegov učenik mora na sebe uzeti svoji križ i slijediti Gospodina', zaključio je mons. Cvitkušić. 
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije