Uručene odluke korisnicima Nadbiskupijske zaklade ''Dr. Nikola Dogan''

Uručene odluke korisnicima Nadbiskupijske zaklade ''Dr. Nikola Dogan''

Okupljenima je odluke uručio nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić.

Autor
Tiskovni ured DJOS/Laudato/G.O.
Fotograf
Tiskovni ured DJOS
Objavljeno:
 
22.11.2022 11:04

 

U prostorima Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu 21. studenoga održana je jedanaesta svečana dodjela korisnicima Nadbiskupijske zaklade ''Dr. Nikola Dogan'' – osnovnoškolcima, srednjoškolcima i studentima. Odluke je primilo 80 korisnika.

Nakon molitvenog uvoda okupljenima se riječima pozdrava i dobrodošlice obratio nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, koji je govorio o slavlju Euharistije kao onome što svima treba biti izazov, pokretač da imamo osjećaja jedni za druge te da u našoj svakodnevici nastavljamo živjeti vrednote zajedništva i doista jedni drugima budemo braća i sestre.

Rekavši kako se karitativno djelovanje Crkve rađa iz euharistijskoga zajedništva, izrazio je osobitu blizinu i osjećaje bratske solidarnosti sa svima koji su se okupili na ovoj dodjeli odluka te zahvalio svima koji su pomogli Zakladu, svjestan da je ova pomoć tek 'kap u moru' potreba. Na kraju svoga obraćanja svima je poželio blagoslov i uspjeh u daljnjem školovanju i studiranju.

U Caritas je pristiglo 217 molbi: 74 osnovnoškolaca, 93 srednjoškolca, 49 studenata i 1 doktoranda. Komisija je, nažalost, morala odbiti mnoge te su odgovorili na molbe 80 podnositelja, od kojih je 22 osnovnoškolaca, 47 srednjoškolaca i 11 studenata, što je ukupno 549 000 kuna.

Upravitelj Zaklade, vlč. Drago Tukara, okupljenima je dao upute i informacije o realiziranju ove pomoći te ih potaknuo da se jave svojim župnicima te budu u stalnom kontaktu s njime. Zahvalio je nadbiskupu Hraniću, kao i članovima Komisije Zaklade: dr. sc. Ivanu Zirdumu, profesoru u miru, te vlč. Mati Gašaparoviću – ravnatelju Ustanove za uzdržavanje klera, kao i djelatnicima Caritasa koji su obradili pristigle dokumentacije.

Dodjelu odluka glazbenim točkama pratili su studenti KBF-a Iva Ferbežar, Mario Perinec, Valentino Kujundžić i Aron Čeke.

Nadbiskupijska Zaklada ''Dr. Nikola Dogan'' djeluje na području Đakovačko-osječke nadbiskupije. Prvi je svoja sredstva za učenike i studente u potrebi oporukom ostavio prof. dr. sc. Nikola Dogan, generalni vikar tada Đakovačke i Srijemske biskupije, kanonik i prvi dekan KBF-a u Đakovu, po kojemu je Zaklada i dobila ime. Uz svećenike, Zakladu pomažu svi ljudi dobra srca.

HRANIĆ

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije