Uskrsna pastirska poruka i čestitka đakovačko-osječkoga nadbiskupa metropolita, mons. Đure Hranića

Uskrsna pastirska poruka i čestitka đakovačko-osječkoga nadbiskupa metropolita, mons. Đure Hranića

Đakovačko-osječki nadbiskup metropolit, mons. Đuro Hranić, uputio je u utorak 4. travnja uskrsnu pastirsku poruku i čestitku "Što tražite Živoga među mrtvima?" koju objavljujemo u cijelosti.

Autor
IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
04.04.2023 15:49

 

NADBISKUP METROPOLIT ĐAKOVAČKO-OSJEČKI

Uskrsna čestitka i pastirska poruka 2023.

Što tražite Živoga među mrtvima? (Lk 24,5)

Draga braćo i sestre!

U Kristovu vapaju sve naše rane dobivaju svoj glas. U njegovu vapaju „Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?“ (Mt 27,46) završava na križu zemaljska stvarnost Isusova života. I ne samo njegova. Krik razapetoga Isusa Krista, koji plače zbog Očeve udaljenosti, ujedinjuje u sebi sve udaljenosti čovječanstva od Boga, začete još u prvom ljudskom grijehu. U tom vapaju i sve naše rane dobivaju svoj glas. One se sjedinjuju s Kristovim ranama na križu. Od te silne boli „Isus opet povika iza glasa i ispusti duh“ (Mt 27,50). U tom je trenutku umrla stvarnost kakvu je čovječanstvo do tada poznavalo. „I gle, zavjesa se hramska razdrije odozgor dodolje, nadvoje“ (Mt 27,51). No, Kristova smrt nije put u ništa. Njegov krik na križu, krik je prodora nove stvarnosti na zemlju, u ljudski život. „Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo, ako li umre, donosi obilat rod“ (Iv 12,24). Kristova smrt je smrt u Bogu. Naše dakle rane, ucijepljene u Kristove, postaju privilegiranim mjestom Božje prisutnosti. I početkom nove stvarnosti! Tako naša vjera dobiva u Kristovu križu novu jasnoću. Stoga, ne bojmo se križa! Ne oduzimajmo mu njegovu snagu! Po križu smo otkupljeni i zauvijek spašeni od „Božje udaljenosti“. Tek po križu smo u potpunom zajedništvu s Bogom!

Uskrsno je jutro odgovor na pitanje smisla Velikoga petka. Onaj tko ignorira Kristove rane, koje su sjedinjene s ranama ovoga svijeta, ne može ni s apostolom Tomom ispovjediti: „Gospodin moj i Bog moj!“ (Iv 20,28). Takav čovjek još nije u potpunom zajedništvu s Kristom. Taj nije spreman za prodor nove stvarnosti u ovu našu, još uvijek porobljenu ljudskim zlom. Zato anđelovo pitanje ženama na Isusovu praznom grobu i jest „Što tražite Živoga među mrtvima?“ (Lk 24,5). Uskrsli se Krist ne vraća u staru stvarnost. On ju predvodi u „novost života“, daje joj novo lice. Uskrs stoga nije više samo predmet naše vjere. Uskrs je naša stvarnost! Onaj tko vjeruje u Krista, u njega je kršten i živi iz njegova uskrsnuća i u njegovu uskrsnuću. Tko tako živi, živi za život, ne za smrt; živi za Boga, ne za svijet; živi za otkupljenje, ne za grijeh! Bog po uskrsnuću svoga Sina uskrsava sumnjama razapetu vjeru nas kršćana. Uskrsli nas Krist predvodi i uvodi u novu stvarnost: „Ide pred vama u Galileju. Ondje ćete ga vidjeti“ (Mt 28,7). Iz toga proizlazi da Uskrs ne započinje tek nakon smrti. Naš Uskrs započinje u trenutku kada pustimo da Krist – kroz vrata naše vjere – uđe u naše srce. Naše je srce naša Galileja! Tu ćemo ga susresti! U srcu svakoga od nas započinje nova stvarnost zajedništva i života s uskrslim Gospodinom. Tu započinje naše svakodnevno obraćenje. Mi smo potrebni trajnoga uskrsa (resurrectio continua). Tko to ne prihvaća, ostaje u tami Velikoga petka te i dalje probada Kristovo i naše razapeto tijelo.

Plodovi su Uskrsa mogući već sada. Tko po daru vjere čezne za živim Kristom, taj u vjeri uči iznova vidjeti ono što se dogodilo – poput dvojice učenika koje je put sumnje poveo prema Emausu, njihovoj staroj stvarnosti. No na tome putu, a da ga nisu prepoznali, susreću uskrsloga Krista koji im iznova tumači ono što su davno prije čuli. Već su njihova sjećanja, iako usred stare stvarnosti, bila dovoljna da Krist u njima rasplamsa novu vatru života. Taj ih susret s Uskrslim uvodi u nov život: od krivnje do oproštenja, od straha do utjehe, od poniženja do dostojanstva, od bespomoćnosti do hrabrosti, od smrti do života, od čovjeka do Boga. Bog koji u život zove ono što nije, koji stvara sve ni iz čega, odijeva čovjeka u novu stvarnost i snagom Duha Svetoga oživljava one koji su već za života umrli u svojim nadanjima. Samo je potreban dar vjere!

Tu i takvu vjeru u Kristovo i u svoje uskrsnuće želim i molim svima nama, draga braćo i sestre, dragi vjernici, draga braćo svećenici, redovnici, redovnice, vjeroučitelji, župni suradnici i volonteri: iskreni i ponizni tražitelji Uskrsloga Gospodina – u srcu i na rubovima Crkve. Neka nam Krist, prvorođenac od mrtvih, svima podari da snagom Duha, kojom je On nadvladao smrt, i mi preobrazimo svoj život!

U zajedništvu s mons. Ivanom Ćurićem, našim pomoćnim biskupom, i mons. Marinom Srakićem, našim nadbiskupom u miru, želim vam svima sretan i blagoslovljen Uskrs!

U Đakovu, o svetkovini Uskrsa 2023.

✠ Đuro Hranić

nadbiskup metropolit

 

Uskrsna poruka nadbiskupa metropolita Đure Hranića 2023

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: