Uz 10. obljetnicu SHKM-a u Dubrovniku prikazan dokumentarni film nastao u produkciji Laudato TV-a

Uz 10. obljetnicu SHKM-a u Dubrovniku prikazan dokumentarni film nastao u produkciji Laudato TV-a

Svečani program uz 10. obljetnicu Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku, održanog  26. i 27. travnja 2014. godine, upriličen je u petak, 26. travnja, u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku.

Autor
Laudato / Dubrovačka biskupija
Fotograf
Angelina Tadić / Dubrovačka biskupija
Objavljeno:
 
27.04.2024 15:18

Na proslavi su se okupili članovi tadašnjeg Organizacijskog odbora, volonteri susreta, kao i oni koji rado sudjeluju i na razne načine pomažu susrete mladih.

Nazočnima su se obratili dubrovački biskup Roko Glasnović, generalni vikar, mons. Ivica Pervan, veloluški župnik i nekadašnji potpredsjednik Organizacijskog odbora, don Hrvoje Katušić, tajnica dubrovačkog susreta Ana Marčinko i predstavnik volontera Božo Džamarija.

Biskup Glasnović, koji je na susretu sudjelovao u pratnji šibenskog biskupa Ante Ivasa, govorio je o susretima mladih u Hrvatskoj. 

Prije susreta u Dubrovniku održan je susret u Sisku, a nakon njega susret u Vukovaru. Kazao je i kako su u dane susreta u Dubrovniku svetima bili proglašeni dvojice papa, počasni građanin Dubrovnika Ivan Pavao II. i dobri papa Ivan XXIII., što je na susretu obilježeno. Podsjetio je kako je tadašnji biskup Mate Uzinić pozvao mlade da se oni sami zauzmu za dobro. Spomenuo je također posljednji susret mladih s papom u Lisabonu, na kojem je papa Franjo mladima poručio da se ne boje isprljati ruke da bi im srca ostala čista. 

Naš vanjski život troši se darivajući se, ali se unutarnji preporađa, naglasio je biskup.  

''Zahvalni smo Gospodinu za susrete'', kazao je biskup Glasnović napomenuvši kako se kod mnogih mladih na tim susretima vjera začela, a ne zna se koliko je Gospodin mladih pozvao u duhovni poziv ili koliko mladih se na njima upoznalo i vjenčalo.

Okupljeni su imali prigodu pogledati dokumentarni film ''SHKM Dubrovnik 2014.'', nastao u produkciji Laudato televizije. 

Na kraju je pročitano i pozdravno pismo tadašnjeg dubrovačkog biskupa, sada riječkog nadbiskupa Mate Uzinića, kao i pozdravi tadašnjeg predsjednika Organizacijskog odbora SHKM-a, sada mostarskog biskupa Petra Palića. Sudionike je pozdravio i predsjednik Odbora HBK-a za mlade, šibenski biskup Tomislav Rogić.

Program je vodila članica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije Magdalena Katušić koja je na kraju zahvalila svima koji su na bilo koji način sudjelovali u dubrovačkom SHKM-u te je kazala: ''Tada nismo ni sanjali koliko će ovo iskustvo oblikovati naše živote i zajedništvo koje danas živimo''.

Dio volontera i dalje je aktivan u Pastoralu mladih koji provodi Vijeće za mlade Dubrovačke biskupije na čelu s don Ivom Markićem, koje je organiziralo proslavu 10. godina SHKM-a u Dubrovniku.

Himnu SHKM-a u Dubrovniku izveo je VIS mladih župe sv. Mihajla u Lapadu. U predvorju dvorane postavljena je izložba fotografija s dubrovačkog SHKM-a, koja je već pri dolasku okupljene podsjetila ne neke nezaboravne trenutke susreta koje su oni nastavili prepričavati jedni drugima u neformalnom druženju nakon programa.

U ponedjeljak, 29. travnja, u crkvi Domino u 20 sati slavit će se Misa zahvalnica, a nakon toga održat će se pripremni susret za sudionike SHKM-a 2024. u Gospiću.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: