Varaždinski biskup Bože Radoš posvetio novi oltar u župi Kuzminec: 'Ono je sada najsvetije mjesto'

Varaždinski biskup Bože Radoš posvetio novi oltar u župi Kuzminec: 'Ono je sada najsvetije mjesto'

Zaključno, biskup je progovorio o središnjem mjestu oltara u životu Crkve, u životu svake župne zajednice.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Varaždinska biskupija
Objavljeno:
 
15.11.2021 17:44

 

U Župi sv. Kuzme i Damjana u Kuzmincu, varaždinski biskup Bože Radoš predslavio je u nedjelju 14. studenoga svečano euharistijsko slavlje te je posvetio novi oltar u koji je tom prilikom ugradio moći bl. Alojzija Stepinca i sv. Marka Križevčanina, piše Varaždinska biskupija.

Liturgija je započela blagoslovom vode kojom je biskup poškropio okupljeni narod u znak pokore i spomen krštenja, a zatim je poškropio i novi oltar. Nakon svečane Slave i zborne molitve, uslijedio je navještaj Riječi Božje, nakon čega je biskup izrekao svoju homiliju. Polazeći od naviještenoga Evanđelja, biskup je pojasnio da su Isusove riječi 'u ono vrijeme' izrečene i za svakoga od nas u ovom vremenu.

– Dok smo u ovom slavlju okupljeni oko oltara koji želimo posvetiti, dok želimo otkriti tajnu oltara, s njega blagovati, Isus nam govori o Kraljevstvu nebeskom, o vječnosti. Govori nam da u njega ne će ući samo oni koji govore 'Gospodine, Gospodine', nego oni koji vrše volju Božju. Daleko je važnije vršiti nego govoriti, ljubiti nego govoriti o ljubavi, važnije je pomagati drugom nego držati socijalne govore – kazao je biskup Radoš.

Upravo je danas, kada cijela Crkva slavi Nedjelju siromaha, važno biti svjestan da ne možemo biti vjernici u srcu a ne vidjeti bližnjega u potrebi. Naglasio je da Isusu nije dovoljno da budemo samo zadivljeni, zaneseni Njegovim riječima, već one trebaju biti pokretač našeg djelovanja iz ljubavi prema Bogu i čovjeku.

Što bi to bilo vršiti volju Očevu, Isus je usporedio s gradnjom kuće na stijeni ili gradnjom kuće na pijesku. Tumačeći ovu Isusovu sliku, biskup je objasnio da su Isusovi suvremenici, slušajući ove Njegove riječi, pred sobom imali grad na stijeni, čvrsto izgrađene kuće na gori, ali da su bili svjesni da nije jednostavno graditi kuću na brdu jer je materijal za gradnju, pijesak, glinu, drvo trebalo donijeti gore. Lakše bi bilo graditi dolje, uz rijeku.

– Čovjek je uvijek u napasti ići lakšim i jednostavnijim putem. Ali, upravo ova slika gradnje kuće na stijeni sažima nam Isusovu poruku života: 'Život je putovanje, uzlazak na goru, građenje kuće na gori, na Golgoti. Tamo je mjesto gdje želi podići kuću, tamo je mjesto uspinjanja, gdje će podići i sagraditi oltar, žrtvenik, i sebe prinijeti nebeskome Ocu. Tamo je ono mjesto koje ćemo mi danas posvetiti – pojasnio je.

Zaključno je biskup progovorio o središnjem mjestu oltara u životu Crkve, u životu svake župne zajednice. Oltar predstavlja živoga Krista; štujući oltar, štujemo Krista.

– Na ovom oltaru koji ćemo posvetiti rađa se novi život za nas vjernike, novi život u Isusovoj žrtvi, ovaj oltar postaje najsvetije mjesto prisutnosti živoga Boga i izvor i vrhunac života crkvene zajednice – zaključio je biskup Radoš.

Nakon homilije uslijedila je ispovijest vjere, litanije Svih svetih, a zatim i sam obred posvete oltara: ugradnja svetačkih moći, posvetna molitva, mazanje svetom krizmom te paljenje tamjana i kađenje oltara. Nakon obreda posvete uslijedilo je opremanje oltara te sveta misna žrtva.

Na kraju svete Mise, prije završnog blagoslova, domaćin, vlč. Igor Radašić, zahvalio je svojim župljanima na svakom daru, žrtvi i molitvi koju su ugradili u novi posvećeni oltar, ali i na svemu što su za svoju župu učinili posljednjih sedam godina otkad je on njihov župnik. Zahvalio je svojim suradnicima u Župnom pastoralnom vijeću, svima koji su na bilo koji način pomogli župi, općini i biskupiji, a na kraju je posebno zahvalio biskupu Radošu zaželjevši mu dobrodošlicu te je izrazio radost zbog ovog susreta biskupa i vjernika župe Kuzminec.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: