Veselje u maloj hrvatskoj župi: Kršteno prvo dijete nakon 12 godina!

Veselje u maloj hrvatskoj župi: Kršteno prvo dijete nakon 12 godina!

U Novom Selu Žumberačkom, kako prenosi IKA, u proteklih dvanaest godina bilo je 17 pogreba, te je ovo prvo krštenje u tome razdoblju.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Juraj Jerneić
Objavljeno:
 
10.08.2020 08:53

 

Naizgled obična vijest o krštenju jednog djeteta za žitelje Novog Sela Žumberačkog pretvorila se u veliku radost. Naime, nakon dvanaest godina kršteno je jedno dijete. 

- To nije vijest za župe koje imaju tisuću i više župljana. No, za opustjeli Žumberak i župu Kalje ovo je radosna vijest. Budući da je u župi od nekadašnjih 1 800 duša, ostao samo 81 župljanin, posebna je to radost i nada - rekao je župnik mons. Juraj Jerneić.

Naglasio je kako su sva sela opustjela. Od ukupno 11 sela samo još Hartje i Novo Selo Žumberačko imaju ponešto djece, dok u ostalim selima nema više tko roditi. Više od 180 župljana ubijeno u Drugom svjetskom ratu, više od 400 župljana se raselilo od Australije, Argentine, Urugvaja, Amerike do Kanade, dvjestotinjak ih se raselilo od Hambuga do Iloka, a tisuću ih je u Zagrebu, Samoboru, Zaprešiću i Jastrebarskom.

- Tijekom proteklih 200 godina krštena su 802 djeteta s prezimenom Juratovac. Danas ih je sa novokrštenim Janom samo 7. Dao dragi Bog da poživi i zavoli Žumberak kao i njegov djed i otac - zaključuje župnik.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije