Vladika Stipić: 'Papa ne revidira stav Crkve o obitelji kao zajednici muškarca i žene'

Vladika Stipić: 'Papa ne revidira stav Crkve o obitelji kao zajednici muškarca i žene'

Papine izjave treba sagledavati u kontekstu njegova nastojanja da se osobe drukčijih pogleda na svijet nema pravo dovoditi u situaciju nesigurnosti.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Tomislav Stipić
Objavljeno:
 
27.10.2020 15:32

 

Vladika Milan Stipić, u razgovoru s novinarom Tomislavom Stipićem za portal 'Otvoreno', dotaknuo se aktualnih crkvenih i društvenih tema kao što su: odnosi među Crkvama, osobito s Pravoslavnom, o vjeronauku u školi, financijskim sredstvima Crkve.

Između ostaloga, i na pitanje novinara da su mediji prenijeli Papino mišljenje kako bi država trebala građanski skrbiti o homoseksualnim osobama koje zaslužuju imati obitelj.

– Papa ne revidira stav Crkve o obitelji kao zajednici muškarca i žene. Papine izjave treba sagledavati u kontekstu njegova nastojanja da se osobe drukčijih pogleda na svijet nema pravo 'šikanirati' ili ih dovoditi u situaciju nesigurnosti ili prijetnje samo zato što imaju drugačije sklonosti. Kršćani ne bi trebali prema bilo kojoj manjini imati negativan stav. Također, ni kršćani ne bi trebali biti predmetom 'šikaniranja' zato što imaju svoj pogled na svijet i slijede nauk Crkve. Uvažavanje je ključ odnosa među ljudima koji imaju različite stavove. I svi smo pozvani jedni prema drugima odnositi se s uvažavanjem – kazao je Stipić. 

Na pitanje bi li kao biskup otišao blagosloviti stan ili kuću jednom homoseksualnom paru koji se osjeća dijelom Katoličke Crkve, mons. Stipić odgovorio je da ne bi blagoslovio njihov način života niti bi išao negdje gdje bi osjetio određeno iskušavanje ili nametanje u smislu neke javne eksponiranosti.

– Međutim, svakom bih blagoslovio stan tko me to zamoli. Kao svećenik ulazio sam u mnoge kuće na blagoslov, i nisam nikad pitao tko kako živi, s kim provodi vrijeme i čime se bavi. To je njegova privatna stvar. Pozivali su me i ljudi koji nisu vjernici, i ja bih se uvijek odazvao u njihov dom. Nikad nikome kao župnik nisam uskratio blagoslov kuće, odlazio sam svima koji su me zvali – izjavio je križevački vladika. 

Cijeli intervju može se pročitati OVDJE.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: