Vladika Stipić: 'Spriječimo podjele među ljudima i gubitke radnih mjesta'

Vladika Stipić: 'Spriječimo podjele među ljudima i gubitke radnih mjesta'

Vladika je govorio o teškom stanju u kojem se Hrvatska i svijet nalaze uslijed pandemije koronavirusa.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
23.11.2021 12:12

 

Na svetkovinu Uvoda (Prikazanja) Presvete Bogorodice u Hram, u nedjelju 21. studenoga križevački vladika Milan Stipić služio je blagdansku arhijerejsku liturgiju u konkatedrali sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu.

U homiliji je vladika Stipić naglasio veliku žrtvu hrvatskih branitelja i civila koji su život dali da bi današnje pokoljenje naše domovine živjelo u slobodi, osobito u herojskoj žrtvi grada Vukovara, a što se ovih dana obilježava, prenosi IKA.

Istaknuvši godinu Sinode koju cijela Katolička Crkva na osobit način sada živi, rekao je da 'Crkva može rasti i napredovati tako da svi u tome imamo udjela, te da se svi zajedno kao braća i sestre osjećamo pravim udovima mističnog Tijela Kristova'. Spomenuo je i veliku obljetnicu Grkokatoličkog sjemeništa u Zagrebu, koje ove godine proslavlja 340. obljetnicu osnutka.

– Generacije mnogih hrvatskih intelektualaca, osobito grkokatoličkih svećenika, dobile su naobrazbu i odgoj zahvaljujući ovoj instituciji. Tadija Smičiklas, znameniti hrvatski povjesničar, Juraj Palić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta, kao i mnogi drugi, postali su hrvatski velikani zahvaljujući upravo ovoj ustanovi – istaknuo je biskup Stipić.

Pritom je govorio o teškom stanju u kojem se Hrvatska i svijet nalaze uslijed pandemije koronavirusa.

– Trebamo spriječiti podjele među ljudima, gubitke radnih mjesta, socijalnu i društvenu nepravdu. Uvijek treba poštovati slobodu savjesti svakoga čovjeka – poručio je.

Posebno je zahvalio brojnim djelatnicima u zdravstvu za veliku požrtvovnost koju iskazuju u borbi s posljedicama epidemije. Na koncu liturgije čestitao je novozaređenom srijemskom biskupu koadjutoru Fabijanu Svalini, koji se toga dana u Srijemskoj Mitrovici redio za biskupa, te je pozvao sve na molitvu za njegovu osobu i službu.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: