Zaključena Pastoralna godina djedova i baka u Sisačkoj biskupiji

Zaključena Pastoralna godina djedova i baka u Sisačkoj biskupiji

Govoreći o poruci pape Franje za Prvi svjetski dan djedova i baka i starijih osoba, biskup je rekao da je želio ohrabriti djedove, bake i starije osobe da je Gospodin uvijek s njima i da im je Crkva blizu.

Autor
S.V./Laudato/D.R.
Fotograf
Sisačka biskupija
Objavljeno:
 
27.07.2021 08:12

 

Sisački biskup Vlado Košić predslavio je u ponedjeljak 26. srpnja, u crkvi sv. Ane u Osekovu svečano misno slavlje povodom završetka Biskupijske pastoralne godine 2020./21. posvećene djedovima i bakama te 1. svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba. U koncelebraciji su bili: generalni vikar biskupije, mons. Marko Cvitkušić, povjerenik za pastoral braka i obitelji, vlč. Branko Koretić, domaći župnik, vlč. Dražen Lauc te više svećenika s područja cijele biskupije.

Na početku je sve okupljene pozdravio vlč. Koretić, podsjetivši da je Godina djedova i baka otvorena prošle godine na biskupijskom hodočašću u Mariju Bistricu. On je i zahvalio biskupu na ovoj godini te tome što osluškuje potrebe vjernika u vremenima posebno teškim za ovu slabu i ranjivu skupinu vjernika koja svima oko sebe prenosi iskustvo ljubavi, dobrote i mudrosti.

Biskup jenu homiliji rekao da nas Riječ Božja poučava da je Bogu ugodno poštovati starije. Primjer naših starijih koji opisuje Sirah, najveći je dar djeci i novim naraštajima. Tako da mudrac kaže: 'Dovijeka njihova loza ostaje i ne briše se dika njihova.'

– Možda baš zato naš narod izumire jer su se ljudi promijenili, nisu im na prvom mjestu pobožnost i dobra djela. Kad je to stvarnost, njihovo potomstvo ostaje dovijeka. I njima se ne briše dika, to znači slava, zahvalnost novih naraštaja. Slava im i dika budi, kaže se za one kojima se ponosimo, koji su zaslužni za našu sadašnjost i budućnost jer su u prošlosti ostavili trag dobrote – kazao je biskup Košić. 

Govoreći o poruci pape Franje za Prvi svjetski dan djedova i baka i starijih osoba, biskup je rekao da je želio ohrabriti djedove, bake i starije osobe da je Gospodin uvijek s njima i da im je Crkva blizu.

– I kad se čini da posvuda vlada tama, kao tijekom ovih mjeseci pandemije, Gospodin nastavlja slati anđele da nas tješe u našoj samoći i da nam ponavljaju: 'Ja sam s tobom u sve dane.' Kaže to tebi, kaže to meni, svima. I to je bît ovog Svjetskog dana za koju je papa Franjo htio da se prvi put slavi ove godine, nakon dugotrajne izoliranosti i još uvijek sporog vraćanja uobičajenog društvenog života: neka svakog djeda, svaku baku, svaku stariju osobu – posebno one od nas koji su najusamljeniji – rekao je još između ostalog biskup te zaključio molitvom za starije osobe.

Na kraju je okupljene pozdravio i župnik Lauc čestitavši župljanima njihov blagdan i svima onima koji slave imendan. On je i zahvalio onima koji su pomogli pripremi ovog slavlja te brojnim hodočasnicima na dolasku. Uz domaće vjernike slavlju su nazočili i brojni hodočasnici te predstavnici županijske i gradske vlasti, a animirali su ga Mješoviti župni zborovi župa Osekovo i Voloder.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: