Započelo 300. zavjetno hodočašće vjernikā grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj

Započelo 300. zavjetno hodočašće vjernikā grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj

Hodočašće je započelo blagoslovom u bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na zagrebačkom Kaptolu, koji je predvodio mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački.

Autor
Laudato
Fotograf
Zagrebačka nadbiskupija
Objavljeno:
 
09.09.2023 12:48

Skupina hodočasnika jutros u pet sati započela je svoj put prema Mariji Bistrici, prigodom 300. zavjetnog hodočašća vjernikā grada Zagreba Majci Božjoj Bističkoj.

Hodočašće je započelo blagoslovom u bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na zagrebačkom Kaptolu, koji je predvodio mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. Hodočasnici su tijekom svog puta preko Sljemena sudjelovali na misnom slavlju u sljemenskoj kapeli Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata, koje je predslavio mons. Ivan Šaško u zajedništu s domaćim župnikom, o. Tomislavom Špirancem, SJ; župnikom Župe sv. Blaža, vlč. Bornom Puškarićem; župnikom Župe bl. Alojzija Stepinca u Dugoj Resi, vlč. Željkom Nestićem i župnikom Župe sv. Ivana Krstitelja, Zagreb - Nova Ves, vlč. Ivanom Lastovčićem.

Biskup Šaško u homiliji se osvrnuo na naviješteno Evanđelje i rekao kako ono govori o dvije žene, Mariji i Elizabeti, koje se ne dopuštaju ukočiti strahom i razočaranjem.

''Blažena Djevica Marija i Elizabeta nadahnjuju nas da bismo i sami izišli iz sebičnosti i krenuli iznova na put bez obzira na opasnosti. Strah i razočaranje redovito uzrokuju nepokretnost, preplašenost, gubitak za nečim novim, gubitak volje. A čežnja i nada tomu nasuprot dižu nas na noge, daju nam ići i dalje živjeti'', istaknuo je biskup Šaško i nadodao da "tamo gdje nema gibanja, gdje nema Božjega Duha koji nas nosi, gdje ne osjećamo potrebu da budemo s bližnjima, očito ne dopuštamo Bogu da djeluje u nama." 

Propovjednik je naglasio kako je u Evanđelju naglašena Marijina samoća "u kojoj možemo čitati istinu da u životu postoje putovanja na kojima smo sami i putovi kojima moramo proći sami, ali i ti putovi uvijek su nošeni onim putovima koje dijelimo s drugima koji nas uvijek ohrabruju, a u Crkvi uvijek znamo da nismo sami. I onda kada je nama teško, kada nismo raspoloženi, ni za molitvu ni za hod, znamo da netko za nas moli, da netko za nas živi neku žrtvu, znamo da nas predaje Gospodinu."

Nadalje, biskup je istaknuo kako hod 300. zavjetnog hodočašća vjernikā grada Zagreba Majci Božjoj Bističkoj povezuje vremenitost i vječnost te se zaustavio nad povijesnim činjenicama o sljemenskoj kapeli. Osobito se osvrnuo na strop sljemenske kapele na kojem su prikazani grbovi hrvatskih gradova.

''U središtu je Bogorodica s Djetetom, oko Nje grbovi hrvatskih zemalja: Hrvatske, Dalmacije, Slavonije i Bosne te sveti zaštitnici tih zemalja: sv. Josip, sv. Ivan Krstitelj, sv. Rok i sv. Ilija'', rekao je biskup Šaško te istaknuo kako je osobito dojmljivo da se u istom niz nalaze grbovi Dubrovnika, Pakraca i Vukovara.

''Nisu znali 1933. što će nositi povijest, ona naizgled malena, koja je postala velika, velika za nas Hrvate. I zato zahvaljujemo Majci Božjoj, našoj Kraljici, jer mi ovdje gledamo dublje i molimo da nam Gospodin daruje snagu svoga Duha da svoju domovinu i njezine gradove i mjesta oplemenjujemo kao katolici da odišu ljepotom Neba, kao u viđenju apostola Ivana, sveti grad koji silazi s nebesa'', kazao je biskup Šaško pa zaključio kako "hodočašće koje živi od Božjeg dara vidi da je u nekoliko rečenica Evanđelja o Marijinu hodu i o susretu s Elizabetom izrečena sva drama i ljepota, sva mudrost života."

''I znamo da ovdje 300 godina nije samo naša prisutnost. U zajedništvu smo s nebeskom Crkvom, s onima koji su svoje zemaljsko hodočašće završili i koji nas čekaju na odredištu u vječnosti. Ovdje smo u najljepšem dodiru s Gospodinom koji je živ među nama i u nama'', rekao je biskup Šaško. 

Nakon misnog slavlja vjernici su odmorili, pa nastavili svoj put prema Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke.

Skupina hodočasnika predvođena pomoćnim zagrebačkim biskupom, mons. Mijom Gorskim, hodočasti iz Čučerja preko Laza, a hodočašće mladih započelo je svečanim misnim slavljem koje je u župi Svih svetih u Sesvetama predslavio vlč. Filip Šešek, povjerenik za Pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije. Ulazna procesija od kapele sv. Ladislava u svetište Majke Božje Bistričke započet će u 18:30, a procesiji će se pridružiti Nadbiskup, biskupi te mladi Zagrebačke nadbiskupije.

Svečano euharistijsko slavlje 300. zavjetnog hodočašća vjernikā grada Zagreba Majci Božjoj Bističkoj predslavit će zagrebački nadbiskup, mons. Dražen Kutleša, u nedjelju u 11 sati.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: