Započeo Teološko-pastoralni seminar za svećenike na temu ''Komunikacija u svećeničkom poslanju''

Započeo Teološko-pastoralni seminar za svećenike na temu ''Komunikacija u svećeničkom poslanju''

Teološko-pastoralni seminar za svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije, ove godine na temu ''Komunikacija u svećeničkom poslanju'', započeo je u utorak 20. rujna, u Dvorani biskupa Antuna Mandića Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu.

Autor
A. Banović/Laudato/F.P.
Fotograf
Tiskovni ured DJOS
Objavljeno:
 
20.09.2022 11:50

 

Uvodni pozdrav nadbiskupa đakovačko-osječkog Đure Hranića

Nakon molitve, okupljene je pozdravio nadbiskup đakovačko-osječki, mons. dr. Đuro Hranić, zahvalivši KBF-u u Đakovu te njegovu Povjerenstvu za TPS koji su, kako je istaknuo, osmislili temu ovogodišnjeg seminara, razlomili ju u tri cjeline i svaku cjelinu u nekoliko komplementarnih predavanja i drugih sadržaja te pozvali predavače da svojim predavanjima, i drugi stručni suradnici svojim doprinosom, svima pomognu produbiti temu koja pripada samoj srži svećeničkog identiteta: a to je evangelizacijsko poslanje i komunikacija u službi toga poslanja. Pozdrav je uputio i svim predavačima, poručivši okupljenima: ''Docibilitas – poučljivost i poniznost neka budu naš stav pred onim što će nam ponuditi predavači i naša želja u razmjeni iskustava kroz diskusiju na ovome skupu.''

Osvrćući se na temu seminara, nadbiskup je rekao: ''Konkretnom čovjeku kojemu smo poslani, prilagođena te učinkovita komunikacija nas svećenika koji smo prvi pastiri, učitelji i katehete Božjega naroda, ima iznimno značajnu ulogu u našem navještaju Evanđelja te predstavlja jedan od ključnih alata u našem svakodnevnom poslanju. Naša osobna komunikacija i susret s drugima licem u lice temelj je našega evangelizacijskog poslanja i svećeničkog djelovanja. Osobna i neposredna komunikacija i dijalog s vjernicima i dalje ostaju osnovni i nezamjenjivi oblik ostvarenja našega evangelizacijskog poslanja i našeg navještaja Radosne i osloboditeljske vijesti ljudima našega vremena.''

Kazavši kako se Crkva trajno trudila i trudi da kultura komuniciranja, dijaloga i navještaja trajno doseže višu, bolju i učinkovitiju razinu, podsjetio je kako je biskup Strossmayer prije 150 godina, u vrijeme ekspanzije važnosti tiska i pisane riječi, pokrenuo reviju za pastoralnu pastoralnu orijentaciju svećenika, dvotjednik pod naslovom ''Glasnik Biskupije bosanske i sriemske'': ''Zamislio ga je kao oblik permanentnog obrazovanja svećenika, informiranja čitave biskupije te kao mjesto razmjene pisane misli i dijaloga među svećenicima. Kroz svoje pisane priloge u 'Glasniku' svećenici trebaju postići lakoću pisanoga izražavanje i pripraviti se za pisanu komunikaciju i navještaj u svjetovnom tisku.''

Nadbiskup je izrazio radost što će prvoga dana TPS-a, u vremenu medijski posredovane i virtualne komunikacije, obilježavanje 150. obljetnice najstarijeg živućeg katoličkog časopisa, ''Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije'', započeti predstavljanjem digitaliziranog oblika svih tekstova objavljenih u ''Vjesniku'' tijekom 150 godina njegova izlaženja. ''Držim da je za danas u podne predviđeno predstavljanje plodova projekta na kojemu se radilo nekoliko proteklih godina iznimno vrijedan i aktualiziran oblik obilježavanja 150. obljetnice našega 'Vjesnika''', rekao je nadbiskup, čestitajući i zahvaljujući svima koji su radili na tom vrijednom projektu.

Ovom prigodom nadbiskup je zahvalio svima koji su se u prvoj polovini godine angažirali na planu neposrednog dijaloga i komunikacije sa svojim župljanima kroz sinodalna okupljanja i zajednička promišljanja o stanju sinodalnosti u svojim župnim zajednicama i u mjesnoj Crkvi. ''To nas je potaknulo i ohrabrilo na novo, drugo izdanje 'Smjernica i odluka Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske', jer je taj iznimno važan dokument za život i djelovanje naše nadbiskupije, izdan 2008. godine, rasprodan, te je postao nedostupan vama, mladim generacijama naših svećenika, redovnika koji dolaze u pastoralni rad na području naše nadbiskupije te našim bogoslovima'', kazao je nadbiskup, preporučujući mladim svećenicima da spomenutom izdanju pridaju pažnju i studijski mu pristupe, jer taj je dokument namijenjen u prvom redu njima, ''zbog toga što Druga biskupijska sinoda ostaje 'carta magna' našeg cjelokupnog evangelizacijskog djelovanja u svim župama i svih nas svećenika i redovnika na području naše nadbiskupije''.

Pozdravna riječ dekana KBF-a Vladimira Dugalića

Okupljenima je riječi pozdrava i dobrodošlice uputio i dekan KBF-a u Đakovu, prof. dr. sc. Vladimir Dugalić. Dajući osvrt na temu seminara, ukazao je na činjenicu da na latinskom jeziku riječi 'communio' ('zajednica'), 'communis' ('zajednički', 'opći') i 'communicatio' ('priopćavanje', 'razgovor') imaju isti korijen, što upućuje da je komunikacija, prije svega, u službi zajednice i općeg dobra. ''Komunikacijom ulazimo u odnos s drugima, otkrivamo sebe, povezujemo se s drugima, ali i ulazimo u svijet drugih, te ona mora biti utemeljena, prije svega, na istini. Sam temelj komunikacije pronalazimo u Bogu koji je u sebi odnosnost, relacija Oca, Sina i Duha Svetoga. Čovjek, stvoren na sliku Božju, obilježen je tako društvenom naravi i komunikacija je sastavni dio njegova života. Međutim, upravo danas komunikacija pred nas stavlja velike izazove: istinitost informacija, jer na društvenim mrežama svatko može napisati što hoće i nema vertikale, čuvara objektivnosti, i sve je svedeno na horizontalu. Suvremeni tehnički izričaji komunikacije – mobiteli, tableti, razni profili društvenih mreža – kao da otuđuju čovjeka, a ne da mu omogućavaju lakšu i ljudskiju komunikaciju. Današnji čovjek u vremenu digitalne komunikacije otuđuje se od sebe i drugih i postaje sve osamljeniji'', rekao je dekan Dugalić.

Svjestan da sve navedeno dotiče pastoralnu praksu svakog svećenika, upitao se kako danas naviještati Evanđelje i kojim se suvremenim sredstvima služiti a da ne izgube sami sebe. Rekao je: ''Svećenik je prije svega osoba komunikacije. On komunicira putem sakramenata, navještajem Riječi, katehezom i odgojem u vjeri. Mi smo u odnosu, komuniciramo s Bogom, Crkvom, ali i sa samima sobom u stalnom posvješćivanju svog svećeničkog identiteta. Pozvani smo pronaći pravu mjeru odnosa prema vjernicima, muškarcima i ženama, ali i djeci te ranjivim skupinama, rubnim vjernicima, rastavljenima, ožalošćenima, i mnogim drugima''.

Na kraju svoga obraćanja izrazio je uvjerenje da će ovaj trodnevni seminar otvoriti mnoge teme i osvijestiti važnost komunikacije u pastoralnom radu, te je uputio pozdrave nazočnima i zahvale svima koji su dali svoj obol u organizaciji i realizaciji ovogodišnjeg TPS-a.

Seminar je nastavljen izlaganjem doc. dr. sc. s. Silvane Fužinato na temu ''Biblijski obzori komunikacije''.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije