Zaređen novi dubrovački biskup, mons. Roko Glasnović

Zaređen novi dubrovački biskup, mons. Roko Glasnović

Obredom biskupskog ređenja tijekom euharistijskog slavlja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku, zaređen je novi dubrovački biskup, mons. Roko Glasnović.

Autor
Laudato/M.B.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
22.01.2022 14:00

Biskupski red podijelio mu je glavni zareditelj, mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, u zajedništvu s mons. Matom Uzinićem, riječkim nadbiskupom koadjutorom i dosadašnjim apostolskim upraviteljem Dubrovačke biskupije, i mons. Tomislavom Rogićem, šibenskim biskupom.

Bulu imenovanja pročitao je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. Giorgio Lingua.

U homiliji je biskup Palić između ostalog istaknuo kako ovim činom ređenja bivamo uronjeni i u duhovnu baštinu novog biskupa Roka.

''Ta je baština, ponajprije, prožeta životnom stvarnošću mnogih generacija janjevačkih vjerničkih obitelji, koje su čvrstom vjerom, nepokolebljivom nadom i gorljivom ljubavlju svjedočile svoju čvrstu ukorijenjenost u Bogu, Katoličkoj crkvi i hrvatskome narodu. Ta je baština prožeta mučeništvom i trpljenjem za vjeru mnogih naših predaka, pradjedova i djedova. Nadalje, baština je to jednoga od mnogih hrvatskih gradova – Šibenika i njegovih knezova i kraljeva. I na kraju, baština je to ove 'Dubrave hridi', koja ljubomorno čuva ljepotu, sklad i 'lijepu, dragu i slatku slobodu', koja se 'ne prodaje za sve zlato''', kazao je glavni zareditelj.

Na kraju se obratio novozaređenom biskupu.

''Dragi biskupe Roko! Ono što Bog čini danas na Tebi biskupskim posvećenjem, činio je i prije u svakom naraštaju Crkve. Duh Sveti sići će na Te u sili, u ovom vrlo jednostavnom, jasnom i nedramatičnom obredu. Duhu Svetomu nije potrebna drama, ali po ovom obredu primit ćeš moć nastaviti vršiti djelo Isusa Krista'', istaknuo je biskup Palić.

Kazao je i kako se u Crkvi nalazimo u vremenu nove evangelizacije i sinodalnog hoda. 

''Ponekad izgleda da je i u našoj Crkvi ljudima dosadio Isus Krist. I svi misle da već predobro poznaju Evanđelje, Radosnu vijest, i da ona više i nije baš tako radosna'', ustvrdio je biskup Palić te dodao: ''Upravo zbog ovih činjenica Sveti Otac imenovao Te je biskupom, da predvodiš napor nove evangelizacije i ponovnog paljenja iskre Evanđelja, kako bi pomogao ljudima da shvate da je Evanđelje doista Radosna vijest spasenja. To ćeš moći autentično činiti jedino ako razumiješ da je biskupstvo naziv službe, a ne časti, i da nema pravog biskupstva bez služenja u poniznosti, kako nas potiče papa Franjo'', potaknuo je novog dubrovačkog biskupa i preporučio da se uvijek utječe Duhu Svetom za svaku pomoć.

Kazao mu je da ostane blizu Marije, naše Presvete Majke. Ona zna kako je reći 'da' Bogu i biti potpuno otvoren Božjoj volji. 

''Zamoli za molitvu i svoj narod, svećenike, redovnike i redovnice. U teškim trenutcima svoje službe biskup se uvijek osjeti ohrabren molitvama i podrškom toliko dobrih ljudi. Svaku molitvu i riječ ohrabrenja koju Ti uputiš vjernicima, primit ćeš stostruko natrag'', poručio je mons. Roku Glasnoviću. 

Poželio mu je da ga prati zagovor sv. Mihovila i sv. Vlaha, a dobri Bog da obilno blagoslovi njegovu službu dubrovačkog biskupa. Po završetku obreda novozaređeni biskup zauzeo je svoje mjesto na biskupskoj stolici u prezbiteriju, dok je pjevana pjesma u čast novog biskupa ''Pod barjakom sv. Vlaha'', nadahnuta njegovim geslom ''Vjera, nada i ljubav''. Riječi pjesme napisao je don Ante Mateljan, a uglazbio ih je mons. Šime Marović.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: