Završena opća specijalizacija animatora za Zagrebačku nadbiskupiju

Završena opća specijalizacija animatora za Zagrebačku nadbiskupiju

Opća specijalizacija animatora za Zagrebačku nadbiskupiju održala se od 1. do 8. kolovoza 2022. u Franjevačkom samostanu u Jastrebarskom.

Autor
Ured za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije/Laudato/F.P.
Fotograf
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Objavljeno:
 
10.08.2022 09:30

 

Na specijalizaciji je sudjelovalo 28 mladih iz 16 različitih župa, a program je vodilo 12 animatora instruktora, uz pomoć i podršku nadbiskupijskog povjerenika za pastoral mladih, vlč. Kristijana Tušeka.

Nakon pet vikend-susreta Temeljne formacije, mladi animatori na specijalizaciji učili su o važnosti organizacije i komunikacije, kreativno se izražavali izrađujući razne rukotvorine te uvježbavali nove plesove i banseve. Animatori instruktori pripremili su predavanja o radu po dobi te kako raditi s prvopričesnicima i krizmanicima. Također, naglašena je važnost preventivnog sustava u odgoju mladih te su animatorima prikazani načini kako djeci i mladima približiti biblijske tekstove u radionicama i igrama.

Animatori su se upoznali s načinom izrade kateheze, pripremom oratorija te pisanjem vijesti i korištenjem društvenih mreža u svrhu informiranja i promocije svojih župa. Instruktori su mladima približili liturgiju govoreći o ulozi ministranata, čitača i zbora te o načinu rada sa spomenutim zajednicama. Svake večeri organizirane su razne vesele večeri kako bi se animatore upoznalo sa što više načina animacije. Dani ispunjeni brojnim predavanjima, radionicama, plesovima, bansevima i igrama, završavali su večernjim molitvama koje su animatori pripremali u malim grupama.

Zadnjega dana specijalizacije animatori su na svemu primljenom zahvalili svetom Misom koju je predslavio povjerenik za mlade, vlč. Kristijan Tušek. 

"Nemojmo se bojati Njemu dati priliku. Svima sam vam u poruci napisao jednu istu rečenicu: 'Uvijek računaj na Gospodina! Uvijek daj Bogu priliku!' Prije oratorija – molitva, prije pripreme – molitva, prije planiranja – molitva. Ne znaš što organizirati – moli: 'Gospodine, daj mi Duha, nek me potakne i vodi!' Ne znaš kako prijeći neko razočaranje i sve ostalo – moli. Nemojte se bojati pasti na koljena, jer veličina vjernika u onome je koliko je sposoban klečati'', poručio je u homiliji vlč. Tušek animatorima. 

Nakon svete Mise animatori su primili certifikate i majice, a vlč. Tušek podijelio je certifikate i animatorima instruktorima koji su svoju specijalizaciju završili u svibnju ove godine.

SPECIJALIZIRANI ANIMATORI: Ana Antunović, Jana Maria Bilanović, Anamaria Brozović, Fani Gelo, Ana Hasanović, Marta Hercigonja, Elena Katavić, Andreja Kirin, Gabrijel Kobeščak, Anna Krpan, Luka Lekavski, Terezia Lukić, Marija Lukšić, Ivona Ljubas, Mario Marjanović, Mate Međugorac, Ema Mlinarić, Monika Petanjak, Mirna Poljak, Stjepan Salopek, Lucija Šantek, Kristina Šimić, Petra Šipura, Kristijan Tovernić, Maja Vrljić, Nika Zimak, Ivana Zvonković, Katja Žabec.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: