Završena Provincijska kongregacija franjevaca trećoredaca

Završena Provincijska kongregacija franjevaca trećoredaca

Poslije Provincijskoga kapitula i prvog dijela Provincijske kongregacije franjevaca trećoredaca u travnju ove godine, u Samostanu sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu, sjedištu Provincije, održan je 7. i 8. lipnja i drugi, završni dio Provincijske kongregacije.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
10.06.2021 08:44

 

Provincijskom kongregacijom predsjedao je provincijal, fra Ivo Martinović, delegat generalnog vikara i generalnog vizitatora fra Seana Sheridana, a sudjelovali su i svi ostali članovi nove Provincijske uprave: provincijski vikar, fra Branko Lovrić, te provincijski vijećnici: fra Zvonimir Brusač, fra Matej Jovanovac, fra Branko Janjić i fra Ivan Paponja. Zadaća je Provincijske kongregacije rasporediti službe i dužnosti u Provinciji uvažavajući smjernice Provincijskoga kapitula, prenosi IKA. 

Za odgojitelja postulanata i zavjetovanika-bogoslova imenovan je fra Matej Jovanovac, a za učitelja novaka fra Joso Živković. Zatim je Provincijska kongregacija, na temelju prijedlogâ predsjedatelja Provincijske kongregacije, provincijala, fra Ive Martinovića, i na temelju razmjene mišljenja, odredila službe i dužnosti braće u Provinciji te raspored braće po samostanima i kućama u sljedeće četiri godine. Određeni su gvardijani (samostanski poglavari), samostanski vikari, ekonomi i vijećnici te predložena braća za župnike i župne vikare u župama koje su povjerene Provinciji. Prijedlozi za imenovanje župnika i župnih vikara poslat će se nadležnim nadbiskupima i biskupima. Imenovani su i predstavnici Provincije u novom Upravnom vijeću Doma za starije i nemoćne osobe 'Kuća sv. Franje' u Odri, u Zagrebu (u vlasništvu Provincije).

Na Provincijskoj kongregaciji je provincijski ekonom, fra Branko Lovrić, obavijestio o sljedećim koracima prema skorom početku radova na konstrukcijskoj sanaciji i obnovi crkve sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu, koja je oštećena u potresu u ožujku prošle godine, te je izvijestio o završetku radova na potpunoj obnovi Samostana sv. Marije Magdalene u Portu na otoku Krku. Najavljeno je da će Dan Provincije ove godine biti 17. rujna, prigodom 25. obljetnice smrti šibenskog biskupa, fra Srećka Badurine.

Zaključeno je da će se na prvoj sjednici nove Provincijske uprave razmotriti prijedlozi provincijskih povjerenstava za ostvarivanje odlukâ i preporukâ Provincijskog kapitula 2021. god. tijekom sljedeće četiri godine.

Na prvom dijelu Provincijske kongregacije za provincijskog tajnika izabran je fra Zvonimir Brusač, a za provincijskog ekonoma fra Branko Lovrić.

Provincija franjevaca trećoredaca glagoljaša ima trinaest samostana. U sedam je samostana i sjedište župe. Braća djeluju u još nekoliko župa koje nisu povezane sa samostanom te u dvjema hrvatskim katoličkim misijama u inozemstvu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije