Završetak hodočasničke godine na Trsatu

Završetak hodočasničke godine na Trsatu

Zaključujući propovijed, kazao je kako je trsatsko svetište mjesto Božje prisutnosti i mjesto u kojemu Gospa dijeli svoje milosne darove i svećenicima i vjernicima laicima.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Riječka nadbiskupija
Objavljeno:
 
26.10.2020 18:45

 

Svečanim misnim slavljem u trsatskoj bazilici, u nedjelju 25. listopada zaključena je hodočasnička godina u svetištu Majke Božje Trsatske. Misu je služio prvostolni dekan, mons. Sanjin Francetić. Suslavili su fra Ivan Miklenić i gvardijan trsatskog svetišta, fra Krunoslav Kocijan, koji je na početku uputio pozdravnu riječ.

U propovijedi nadahnutoj svetopisamskim čitanjima toga dana, mons. Francetić kazao je kako nije lako biti kršćanin u današnjem svijetu. Primjer su žene koje rade nedjeljom u trgovačkim centrima i ne stižu na nedjeljne Mise. S druge strane, vrijeme je ovo kušnje, jer neki planiraju različite nedjeljne aktivnosti zbog kojih nemaju vremena za Boga i Euharistiju. Osim toga, ne vidimo da je ovo vrijeme pandemije koronavirusa prilika za molitvu u obitelji i čitanje Svetog pisma.

Upozorio je na nužnost slušanja Božje riječi i razumijevanja onoga što nam Bog poručuje i kao primjer naveo Blaženu Djevicu Mariju koja je znala što govori kada je rekla: 'Neka mi bude po riječi tvojoj.' Govoreći o Evanđelju toga dana (Mt 22, 34 – 40) i ljubavi o kojoj Isus govori, naveo je bl. Miroslava Bulešića kao uzor za nasljedovanje. Njegove riječi: 'Moja osveta je oprost' predstavljaju tu logiku ljubavi o kojoj Krist govori.

Osvrnuo se na pitanje poslušnosti u Crkvi, upozorivši kako te poslušnosti danas nedostaje. Primjetno je to i u primjerima u kojima se neki oglušuju na odluke o nošenju maski u crkvama i pričesti na ruke, rekao je mons. Francetić.

Zaključujući propovijed, kazao je kako je trsatsko svetište mjesto Božje prisutnosti i mjesto u kojemu Gospa dijeli svoje milosne darove i svećenicima i vjernicima laicima.  Na kraju, mons. Francetić potaknuo je vjernike da zadrže kršćansku radost u društvu u kojemu je depresije sve više.

– U ovogodišnjoj hodočasničkoj godini Majci Božjoj Trsatskoj hodočastilo je oko 2500 hodočasnika, u koje se ne ubrajaju hodočasnici koji su sudjelovali na Misama na slavljima Uznesenja BDM na nebo, Velike Gospe i Male Gospe – kazao je gvardijan trsatskog svetišta, fra Krunoslav Kocijan.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: