Zlatomisnik Posavec u zahvalnom hodočašću u Karlovcu

Zlatomisnik Posavec u zahvalnom hodočašću u Karlovcu

Preč. Valent Posavec, župnik svetog Marka evanđelista na Vinici i ivanečki dekan, u pratnji vlč. Alojzija Pakraca, župnika blaženog Alojzija Stepinca u Ivanovcu, s pedesetak svojih župljana, sudjelovali su na misnom slavlju u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu, koje je u srijedu predvodio mons. Antun Sente ml., rektor Josipova svetišta.

Autor
Antun Sente/Laudato/M.P.
Fotograf
mons. Antun Sente
Objavljeno:
 
01.08.2024 10:51

 

Na povratku svojim župama s hodočašća Majci Božjoj Trsatskoj, preč. Valent Posavec i župljani željeli su se zaustaviti i pomoliti pri svetom Josipu u Karlovcu. Na kraju misnog slavlja, mons. Sente je preč. Posavcu čestitao na 50. obljetnici svećeništva, koju je preč. Valent proslavio prošle nedjelje, te mu uručio repliku čudotvornog kipa svetog Josipa iz Josipova svetišta. Pohod Majci Božjoj Trsatskoj i svetom Josipu u Karlovcu jest zapravo zahvalno hodočašće za pedeset godina svećeništva, te zahvala zlatomisnika organizatorima zlatomisničkog slavlja.

Preč. Valent Posavec slavio je svoju Mladu misu 1974. u župi Kraljice svete krunice u Remetincu. Prvu svećeničku službu vršio je kao kapelan u župi svetog Stjepana u Botincu, iz koje 1975. odlazi na istu službu u župu Uzvišenja Svetog Križa u Sisku. Godine 1977. postaje župnik Svete Marte u Šišincu i Pohoda Blažene Djevice Marije u Starom Farkašiću do 1980. godine, kada je premješten u župu svetog Lovre u Petrinju. Godine 1988. imenovan je župnikom Svetog Marka na Vinici, gdje djeluje i danas.

U prigodnoj homiliji, mons. Sente, spominjući svetog Ignacija, za kojega je poznato da je nakon ranjavanja, a za vrijeme oporavka, imao na izbor za čitanje samo dvije knjige: "Život Isusa Krista" Ludolfa kartuzijanca i "Zlatne legende" (o životima svetaca) Jakova de Voraginea. Iako mu se ispočetka nisu sviđale, pritisnut dosadom, počeo ih je čitati. Upravo su ga te knjige svakim danom sve više osvajale, te je u njemu započeo proces obraćenja i upoznavanja s Božjom providnošću koja ga je dovela do osnivanja i vođenja nove redovničke zajednice Družbe Isusove. Možda bi i današnjem čovjeku trebalo "ograničiti" raznovrsne ponude koje ga odvraćaju od bitnoga i prečesto zavode i vode u neki nerealni, često i grješan svijet. Različite ovisnosti i tragični završetci zemnog putovanja mnogih, pa i poznatih i javnih osoba, samo su potvrda tome. Stoga je potrebno da poput svetog Ignacija znamo hraniti dobrim sadržajem, koji će nas dovesti do Boga, a onda i susreta s bližnjim u kojem nam se Bog otkriva. Upravo je to biser i njiva s dragocjenim blagom o kojemu nam progovara Isus u današnjem Evanđelju, kazao je u svojoj homiliji mons. Sente.

Ljepoti liturgijskog slavlja doprinijeli su članovi zbora mladih "Agape", vođeni Josipom Vukovićem.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: