Župa Mrkopalj slavi 250 godina od osnutka

Župa Mrkopalj slavi 250 godina od osnutka

Povodom 250. godišnjice osnutka župe Mrkopalj, u četvrtak 8. ožujka, u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Žalosne, iznad središnjih vrata, a pod trijemom pjevališta, postavljena je kamena ploča.

Autor
Laudato/F.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
08.04.2021 14:06

 

Na ulazu u crkvu, na spomen-ploči nalazi se tekst: 
'Župa Mrkopalj utemeljena je 8. travnja 1771. Prvotna župna crkva sv. Filipa ap. u središtu mjesta stradala je u avionskom bombardiranju Mrkoplja 6. travnja 1944. u II. sv. ratu. Jugokomunisti nisu dozvolili njenu obnovu već su je srušili 8. kolovoza 1955. Crkva BDM – Žalosne izgrađena je 1854. na temeljima nekoć male kapelice. Dekretima Pape Grgura XVI. i Lava XIII. proglašena je za proštenišno mjesto o trećoj nedjelji rujna. Odlukom biskupskog ordinarijata u Senju 22. srpnja 1968. postaje i župnom crkvom.
U Mrkoplju, 8. travnja 2021. – o 250. obljetnici župe, postavili župnik Ante Zovko i župljani
Ploča omogućena darovima iseljenika u Vancouveru – Kanada'

Priprava za proslavu započela je prošle godine u proštenišnom tjednu kada je u svetištu predstavljena knjiga 'Spomenica župe Mrkopalj', prenosi IKA
U 'Spomenici' je objavljen Dekret o osnutku župe Mrkopalj, koji prenosimo u cijelosti:
'Radi snažnijeg štovanja Boga i brige za spasenje duša i ispunjenje duhovnih potreba, što je više moguće, čini se da je potrebno svakoga dana rastućemu narodu nove Kolonije biskupije naše Modruške na Karolinskoj cesti pastira prikladnog ili župnika u spomenutom kraljevskom mjestu iste kolonije Mrkopalj postaviti, budući da je samo Presveto Carsko i Kraljevsko Apostolsko Veličanstvo zapovjedilo da se u netom spomenutom mjestu izgradi i utemelji crkva u čast svetog Filipa Apostola, k tome, da se prema crkvenom propisu dodijeli odgovarajući dio za isplatu župnika, tristo forinti godišnje iz kraljevskog erara, pridržavši za sebe pravo patronata nad tom crkvom i župnom nadarbinom.

Po zazivu Gospodina našega Isusa Krista i njegove majke uvijek Djevice Marije, crkvu ove naše Modruške biskupije u mjestu Mrkopalj, posvećenu Svetom Filipu Apostolu, po redovnoj našoj ovlasti, sadržaj (objavljujući) prisutnima, u župu uzdižemo i osnovanom proglašavamo i objavljujemo. Nalažemo da se u njoj održi i sačuva presveti sakrament euharistije na glavnom oltaru, krstionica, svete pomasti i drugo što se tiče župne crkve. Netom spomenutoj crkvi, tako u župu uzdignutoj, predajemo sva prava i privilegije koja po zakonu pripadaju župama i odlučujemo da se u njima uživa, objavljujući zatim tako po volji Presvetog Carskog i Kraljevskog Apostolskog Veličanstva.
Područje ove župe obuhvaća isto mjesto Mrkopalj i mjesta Stari Laz, Sunger i Brestovu Dragu, kao i kapelaniju u Ravnoj gori i most na Sušici. U potvrdu toga itd. Izdano u Bakru, u našem biskupskom domu, dana 8. travnja 1771. Našim odobrenjem sedmoga (travnja).'

Iz župe najavljuju kako će proslava 250. obljetnice od osnutka župe Mrkopalj biti o ovogodišnjem proštenju, 18. rujna 2021. 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije