Biti žena pravi je blagoslov

Biti žena pravi je blagoslov

Donosimo jedno poticajno promišljanje o ulozi i doprinosu žene u suvremenom društvu.

Autor
Laudato
Fotograf
PEXELS
Objavljeno:
 
20.04.2023 09:27

 

Osobno nisam nikad doživjela spolnu diskriminaciju na radnom mjestu niti osjećam da sam zakinuta u bilo kojem segmentu života zbog toga što sam žena. Međutim, svjesna sam da se takve negativne pojave mogu početi intenzivnije pojavljivati kada žena postane supruga i majka. Zbog činjenice da upravo žena u svojoj utrobi nosi dijete, donosi ga na svijet i u potpunosti je posvećena brizi za novorođenče, u modernom svijetu usmjerenom isključivo na ono materijalno, mogla bi postati ‘uteg’ za svoga poslodavca, čak i po povratku na radno mjesto, zbog učestalih bolovanja i općenite promjene životnih prioriteta.

Isto tako, promatrajući neke slučajeve u svojoj okolini, primjećujem da se po rođenju djeteta životni stil majke mijenja iz temelja, dok očevi nastavljaju sa svojim uobičajenim aktivnostima – izlasci, druženja, sport, aktivnost u zajednici. Podjela kućanskih poslova, sudjelovanje u odgoju djeteta, a napose duhovno vodstvo, područja su gdje još uvijek postoji neravnomjerna podjela uloga, iako smo, prema mojem mišljenju, kao društvo napredovali u odnosu na vrijeme prije 20-30 godina.   

No, unatoč svim tim ‘poteškoćama’, biti žena pravi je blagoslov. Svojom blagošću možemo uklanjati razdor, svojom ljubavlju mijenjati druge, a svojom brigom zaštititi i očuvati obitelj kao zalog budućnosti ljudskoga roda. Možemo se ostvariti na različitim područjima i dati vrijedan doprinos u vremenu u kojemu smo darovane ovome svijetu, ali pritom je važno i da jedna drugoj ne budemo neprijatelj, već podrška i oslonac.

Veliki značaj zasigurno igra i društvo, koje bi trebalo poduzeti ključne mjere kako bi se u potpunosti mogla ostvariti prirodna, Bogom darovana uloga i žene i muškarca, no, smatram kako je najvažnije krenuti od sebe. Zavoljeti svoju ulogu žene u ovome svijetu i zahvaljivati svakodnevno našem Stvoritelju na svim čudima koja čini kroz nas kada smo otvorene Njegovim poticajima i kada koračamo stazom života pouzdajući se u Njegovu providnost.

*Cilj otvaranja naše nove rubrike ''Različiti. Svoji. Jednaki'' jest potaknuti kritičko mišljenje i osvijestiti sveopću populaciju o potrebama i pravima onih najslabijih i najranjivijih među nama, a to su prije svega samohrane majke s djecom i štićenice domova, a sve u svrhu ostvarivanja i provedbe najviših vrednota ustavnoga poretka. Želimo pokazati kako nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu, te kako smo ravnopravni u različitosti, jer ona nije nešto loše, već različitost obogaćuje svijet u kojem živimo. Isto tako, žene su većinom manje plaćene nego muškarci i teže dolaze do viših pozicija, manje su zastupljena njihova postignuća u medijskom prostoru na što želimo također ukazati, kao i na predrasude prema muškarcima npr. kada su oni ti koji trpe nasilje u obitelji i dr. važne problematike. Stoga nam je želja da se i nevladine udruge još više zauzimaju za ravnopravnost spolova i provedbu Ustava Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Različiti. Svoji. Jednaki.