“Biti žena za mene je najljepša simbioza ljubavi i žrtve, osjetljivosti i snage”

“Biti žena za mene je najljepša simbioza ljubavi i žrtve, osjetljivosti i snage”

Razgovarali smo s Ivanom Foretić, majkom šestero djece sa sedmim na putu. Ivana je trenutačno, uz poziv supruge i majke, obogaćena i pozivom domaćice u svome domu. 

Autor
Laudato
Fotograf
pexels.com
Objavljeno:
 
10.11.2023 16:10

 

Jeste li kada u svojoj okolini doživjeli neugodnosti zbog velikog potomstva?
Zbog naše velike obitelji rijetko sam doživljavala neugodne situacije. Mahom su to bili obrambeni mehanizmi starijih gospođa u tramvaju, suptilni komentari bliže obitelji ili slično. No, u posljednje vrijeme imam osjećaj da se pitanje mnogobrojnih obitelji konotira negativno zbog agresivne propagande iz vrha našega glavnog grada. Ljude su uspjeli zavaditi ni zbog čega, pa smo tako pod budnijim okom promatrača nego prije.

Vaše osobno mišljenje o ženi i majčinstvu. Gleda li svijet na majke kao na manje vrijedne osobe? Može li se majka do kraja ostvariti u svijetu koji juri za uspjehom i samoostvarenjem?
Biti žena i majka za mene i moj život ispunjenje je mog poziva i pitanja Božje volje za moj život! Biti žena za mene je najljepša simbioza ljubavi i žrtve, osjetljivosti i snage. Majke će, bez obzira na to kako ih svijet gledao, zauvijek ostati one koje tiho i samozatajno u svakodnevici grade društvo. Takva uloga neizrecivo je važna i odgovorna, ali i ispunjavajuća. Svijet danas nameće nelogičan ritam majkama, ali dok god su nam prioriteti dobro posloženi, ništa nas ne će odvojiti od puta prema Cilju.

U čemu se, po Vašem mišljenju, zrcali ljepota majčinstva?
Ljepota majčinstva je u predanosti Bogu. U primjeru Majke Marije. U izgrađivanju sebe i istodobnom davanju potpore najbližima, u borbi, ustrajnosti, učenju strpljivosti i požrtvovnosti te vježbanju bezuvjetne ljubavi. U svakom novom životu koji se budi Božjom ljubavlju, u pouzdanju da će On sve izvesti na dobro.

Kao što smo mogli primijetiti tijekom ovog razgovora, Vi ste, Ivana, svestrana žena. Kako usklađujete obiteljski, privatni, poslovni i društveni život? Koliko Vam znači podrška supruga?
Moje usklađivanje talenata i poziva žene i majke u obitelji podrazumijeva prvenstveno trajnu molitvu i čest razgovor sa suprugom koji mi je zbilja velik oslonac i podrška. Lako je "poskliznuti se" i pomisliti da se nešto ne može odraditi bez mene ili da sam negdje bitnija nego u svom domu. Oni kojima sam poslana i koji su meni stavljeni u poziv – moj su prioritet. Za sve ostalo što uspijem uz to napraviti, iznimno sam zahvalna.

Što biste poručili sadašnjim i budućim majkama?
Moja poruka majkama bila bi: ne bojte se! Vaš je poziv uzvišen i nenadoknadiv. Niste same, svaka od nas proživljava neku borbu svakodnevice koju drugi ne vide. Predajte svoje brige i nesavršenosti Gospodinu i dopustite mu da vodi vama povjerene duše k sebi.

Puno hvala na izdvojenom vremenu.   

*Cilj otvaranja naše nove rubrike ''Različiti. Svoji. Jednaki'' jest potaknuti kritičko mišljenje i osvijestiti sveopću populaciju o potrebama i pravima onih najslabijih i najranjivijih među nama, a to su prije svega samohrane majke s djecom i štićenice domova, a sve u svrhu ostvarivanja i provedbe najviših vrednota ustavnoga poretka. Želimo pokazati kako nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu, te kako smo ravnopravni u različitosti, jer ona nije nešto loše, već različitost obogaćuje svijet u kojem živimo. Isto tako, žene su većinom manje plaćene nego muškarci i teže dolaze do viših pozicija, manje su zastupljena njihova postignuća u medijskom prostoru na što želimo također ukazati, kao i na predrasude prema muškarcima npr. kada su oni ti koji trpe nasilje u obitelji i dr. važne problematike. Stoga nam je želja da se i nevladine udruge još više zauzimaju za ravnopravnost spolova i provedbu Ustava Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.                                                                                                                                                                                                         

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Različiti. Svoji. Jednaki.