Charles de Foucauld bit će proglašen svetim

Charles de Foucauld bit će proglašen svetim

Papa Franjo odobrio je Kongregaciji za kauze svetaca proglašenje svetim blaženoga Charlesa de Foucaulda, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice u ponedjeljak 26. travnja.

Autor
Laudato/F.P
Fotograf
cath.ch
Objavljeno:
 
26.04.2021 15:11

 

U ponedjeljak 3. svibnja u 10 sati, u dvorani Konzistorija Vatikanske apostolske palače, papa Franjo predvodit će molitvu Trećega časa i Redovni javni konzistorij za kanonizaciju sedmero blaženika, među kojima i 'malog Isusova brata' Charlesa de Foucaulda, navodi se u priopćenju Svete Stolice.

Charles de Foucauld rođen je 1858. u Strassbourgu. Kao mladić stalno se udaljavao od svoje vjere. Nasljedstvo koje je dobio od roditelja omogućilo mu je slobodan život. Godine 1876. stupio je u vojsku da bi je 1882. napustio i pošao na istraživački put u Maroko. Ekspedicija se razvila u znanstveni uspjeh na tom području, pa je primio zlatnu medalju Zemljopisnog društva, prenosi IKA.

Foucauld je bio fasciniran sjevernoafričkim islamom, nakon čega je doživio obraćenje te postao vjerni kršćanin. Nakon jednog hodočašća u Svetu Zemlju ozbiljno je htio pristupiti trapističkom redu. Otputovao je u Nazaret i tri je godine radio kao vrtlar u jednom samostanu. Postao je svećenik te je odlučio vratiti se u Saharu kako bi tamo živio kao pustinjak i misionar. Isprva je živio u Beni-Abbesu, a kasnije s plemenom Taurega u Tamanrassetu. Naučivši jezik Taurega, prevodio je njihove pjesme te je objavio ilustrirani rječnik. Nakon toga je osnovao zajednicu koja se temeljila na životu prema Svetome pismu, Euharistiji i apostolatu. Uvečer 1. prosinca 1916. Charlesa de Foucaulda, koji se u međuvremenu nazvao mali brat Karlo od Isusa, ubila je naoružana banda u alžirskom samostanu u Tamanrassetu.

Pape Pavao VI. i Ivan Pavao II. nazvali su Foucaulda 'bratom sviju i primjerom bratske ljubavi', a kardinal Jose Saraiva Martins, bivši prefekt Kongregacije za proglašenje blaženim i svetima, za njega je rekao kako je u Sahari 'živio poniznost, siromaštvo i Kristovu ljubav te se smatrao bratom kršćana, židova i muslimana'. Njegov način 'suživota' s najsiromašnijima općenito se smatra začetkom novog dijaloga s islamom u zemljama u kojima su katolici manjina.

Danas postoji 18 muških i ženskih ogranaka, vezanih uz duhovnost Charlesa de Foucalda, sa 11 000 članova na pet kontinenata, a nazočni su i u Hrvatskoj.

Prikupljanje građe za Foucauldovo proglašenje blaženim započelo je 1927. godine.

Zajedno s de Foucauldom, svetima će biti proglašeni trojica blaženika: bl. Lazar, zvani Devasahayam, laik, mučenik, zatim bl. César de Bus, svećenik, osnivač Kongregacije otaca kršćanskog učenja, blaženi Luigi Maria Palazzolo, svećenik, osnivač redovničke ustanove Siromašne sestre (Istituto delle Suore delle Poverelle) – Istituto Palazzolo i bl. Giustino Maria Russolillo, svećenik, utemeljitelj Družbe Božjih poziva i Kongregacije sestara Božjih poziva.

Uz petoricu svetaca, Crkva će dobiti i dvije nove svetice. To su blažena Maria Francesca di Gesù (u svijetu: Anna Maria Rubatto), osnivačica sestara kapucinskih trećoredica iz Loana te blažena Maria Domenica Mantovani, suosnivačica i prva vrhovna poglavarica redovničke ustanove Male sestre Svete Obitelji (Piccole Suore della Sacra Famiglia).

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja