90. godina Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije

90. godina Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije

Karitativna ustanova Vrhbosanske nadbiskupije prošla je kroz mnoge izazove i strepnje, neizvjesnosti i nade, ali je uvijek uspijevala biti neovisna u svom djelovanju

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
nedjelja.ba
Objavljeno:
 
17.11.2021 17:17

 

Caritas Vrhbosanske nadbiskupije obilježava 90. obljetnicu svoga osnutka. Tim povodom prigodnu poruku uputili su vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić i ravnatelj Caritasa vlč. Mirko Šimić, piše katolički tjednik Nedjelja.

Na početku su najprije podsjetili kako je ovu karitativnu ustanovu osnovao u studenome 1931. tadašnji nadbiskup dr. Ivan Evanđelist Šarić čime je započela institucionalna briga za siromašne na području Vrhbosanske nadbiskupije.

- Isus je bio čovjek za druge, mironosac i mirotvorac koji je donosio ljudima mir u bolesti te ih ozdravljao i davao im utjehu. On je prošao svijetom čineći dobro i svjedočio da odgovor na Božju ljubav znači prihvaćanje ljudi na božanski način (usp. Dj 10,8). Zauzimanje za potrebne i solidarnost s njima ispunjenje je Isusove zapovijedi ljubavi prema bližnjemu i temeljna je zadaća svakog kršćanina, a time i svake biskupije u Katoličkoj Crkvi. Krist je karitativac koji 'vraća vid slijepima, hod hromima, sluh gluhima, čisti gubave, oživljuje mrtve, hrani gladne' (usp. Lk 7,18-23). Uz naviještanje Božje riječi te slavljenja sakramenata ključno je služenje u ljubavi koje odražava samu narav Crkve - naveli su u svojoj poruci kardinal Puljić i ravnatelj Šimić uz podsjećanje kako je Crkva od svojih početaka naglašavala zajedništvo u svemu pa tako i u stavljanju materijalnih dobara njoj na raspolaganje i daljnje dijeljenje.

Istaknuli su kako je ova karitativna ustanova Vrhbosanske nadbiskupije prošla kroz mnoge izazove i strepnje, neizvjesnosti i nade, ali je uvijek uspijevala biti neovisna u svom djelovanju.

- Koliko god jedno društvo bilo pravedno Caritas će biti nužan jer njegovo djelovanje u ljubavi nije i ne može biti suvišno. Karitativni projekti poput: pučke kuhinje, kućne skrbi za stare i nemoćne, dječjeg vrtića, doma za studente, opismenjavanja Roma, rada s djecom s posebnim potrebama, pomoći siromašnim župljanima, zbrinjavanja izbjeglih te svakodnevne pomoći i brige za one koji dolaze na vrata Caritasa i mole pomoć, govore puno o spektru njegova djelovanje - poručili su potpisnici poruke uz napomenu kako ova karitativna ustanova živi i djeluje zahvaljujući podupirateljima i dobročiniteljima kako u tuzemstvu tako i u inozemstvu.

U zaključku poruke kazali su kako proslavljajući 90 godina Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije zapravo slave ljubav koja je ostavila trajni pečat zahvaljujući biskupima, svećenicima, vjernicima laicima, ravnateljima, redovnicama, redovnicama te svima onima koji su ugradili svoj dio u karitativni mozaik.

- Trajna je obveza nastaviti širiti ovu ljubav i u godinama koje dolaze jer će siromaha uvijek biti slijedeći primjer Isusa koji je utjelovljena ljubav i sve poziva na djelovanje - istaknuto je u poruci te su zaključno kard. Puljić i vlč. Šimić zahvalili svima koji su nesebično pomagali Caritas kroz sve ove godine pri tome zazivajući Božji blagoslov na sve djelatnice, djelatnike, volontere, suradnike, podupiratelje, dobročinitelje kao i na sve korisnike Caritasovih usluga.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: