Agencija "Fides": U 2021. godini ubijeno 22 misionara

Agencija "Fides": U 2021. godini ubijeno 22 misionara

Agencija "Fides" također navodi kako je proteklih 20 godina u svijetu ubijeno čak 536 misionara.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
31.12.2021 16:04

 

Agencija "Fides" na kraju 2021. godine objavila je podatak o ukupno 22 ubijena misionara ove godine, izvijestio je Vatican News.

Najviše ubojstava dogodilo se na afričkom kontinentu (11), nakon čega slijede Amerika, Azija te Europa. Agencija "Fides" također navodi kako je proteklih 20 godina u svijetu ubijeno čak 536 misionara.

Ove godine bilo je ubijeno čak 13 svećenika, što čini više od polovice ubijenih misionara. Agencija ističe da je među ubijenima bilo šest laika, dvije redovnice i jedan redovnik.

Agencija ističe da su ubijeni misionari bili ljudi koji su jednostavno svjedočili svoju vjeru u kontekstu nasilja, društvene nejednakosti, iskorištavanja te moralne i ekološke degradacije. Ono što posebno zabrinjava jest povećan broj vjernika laika koji su ubijeni zbog svoje pastoralne aktivnosti, a koji su umrli nasilnom smrću, ne izričito "iz mržnje prema vjeri".

Spomenimo za kraj da je nedavno izbjegnuta nova tragedija. Naime, hrvatska misionarka Vedrana Ljubić napadnuta je 23. prosinca u Soroti u Ugandi. Napadač ju je udarao mačetom po glavi i leđima, a onda pobjegao. S. Vedrana Ljubić zadobila je četiri teške ozljede, no, srećom, trenutačno se uspješno oporavlja.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: