Alan Modrić preuzeo službu duhovnika u Papinskom hrvatskom Zavodu sv. Jeronima u Rimu

Alan Modrić preuzeo službu duhovnika u Papinskom hrvatskom Zavodu sv. Jeronima u Rimu

Na kraju euharistijskog slavlja riječ je uputio dosadašnji duhovnik, p. Szentmártoni, kazavši da je u službi proveo najljepše godine svećeničkog služenja.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Gabrijel Kamber
Objavljeno:
 
18.02.2021 10:38

 

U srijedu 17. veljače za vrijeme liturgijskog slavlja Pepelnice, kojim je u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu predsjedao mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor Vrhbosanske nadbiskupije i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, a ujedno i predsjednik Biskupske komisije za Zavod sv. Jeronima, službu duhovnika u Zavodu sv. Jeronima preuzeo je p. Alan Modrić, DI, profesor kanonskog prava na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu.

On je tijekom Mise položio ispovijest vjere. Dosadašnji duhovnik, p. Mihály Szentmártoni, DI, koji je vršio službu duhovnika od 30. rujna 2001., zbog navršene kanonske dobi s današnjim je danom razriješen službe duhovnika u Zavodu. Koncelebrirali su: rektor, vlč. Marko Đurin; vicerektor, vlč. Marko Škraba te svi svećenici koji trenutačno borave u Zavodu, piše IKA.

Homiliju na euharistijskom slavlju održao je novi duhovnik Modrić. Osvrnuo se na pročitani tekst iz Matejeva evanđelja, u kojem susrećemo Gospodina Isusa u židovskom religijskom okruženju koje posebice časti bogoljubna djela: milostinju, molitvu i post. Naveo je kako su ovo djela koja čovjeka čine pravednim pred Bogom, a koje i sam Isus cijeni, ali im daje jednu potpuno novu dimenziju svojim riječima: 'Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti'.

U nastavku homilije p. Modrić je razlomio i razložio navedene Kristove riječi ističući kako su one važne ne samo za korizmeno vrijeme već za cijeli život, jer nam očituju kakav je Bog u sebi i za nas. Tako riječ 'Otac tvoj' uvodi svakog u osobni odnos sa svojim Bogom, a to je ono što Otac nebeski želi od početka gajiti sa svakim pojedinim čovjekom – duboki i prisni odnos u kojem će ga se moći upoznati kao Boga koji je sama nježnost i milosrđe, koji je spor na ljutnju, a bogat dobrotom – Bog koji čeka povratak svakog čovjeka u svoje krilo. Nadalje, Krist govori o Ocu kao onom 'koji vidi'.

Propovjednik je ove Kristove riječi povezao s događajem stvaranja iz Knjige Postanka, gdje je Božji pogled onaj koji na koncu svakog dana stavlja pečat na stvoreno. Ovaj Božji pogled, koji je pogled ljubavi usmjeren prvenstveno na pšenicu, a ne na kukolj, konstanta je u čovjekovu životu koja mu omogućuje sigurnost, radost i mir, ustvrdio je p. Modrić. Tumačeći riječ 'u skrovitosti', duhovnik je dozvao u sjećanje Kristov nazaretski život u skrovitosti te je uočio da se sva silna Božja otajstva događaju u ambijentu skrovitosti, sugerirajući kako život svećenika – studenta, sa sobom nosi jako izraženu upravo tu dimenziju skrivenosti i rada u povučenosti.

Na kraju homilije, navijestio je kako se upravo u riječima 'uzvratit će ti' očituje sam Bog kao 'Otac koji se ne da natkriliti u velikodušnosti' te koji na čovjekovo pružanje milostinje uzvraća darivanjem nebeskog blaga, na ustezanje od hrane i pića uzvraća duhovnom hranom i utjehom dok na vrijeme darovano u molitvi uzvraća darom jake vjere, obnovljene nade i goruće ljubavi, zaključivši kako je istina da uvijek više primamo nego što dajemo.

Na kraju euharistijskog slavlja riječ je uputio i dosadašnji duhovnik, p. Szentmártoni. Prisjetio se trenutka kada je dobio poziv od hrvatskih biskupa da preuzme službu duhovnika u Zavodu sv. Jeronima te razgovora sa svojim poglavarom, a potom i s duhovnikom koji mu je savjetovao da prihvati službu duhovnika uz proročke riječi da će mu to biti najljepše godine svećeničkog služenja.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu