Američki biskupi osudili nasilje na Kapitolu

Američki biskupi osudili nasilje na Kapitolu

Nakon nasilnoga upada u Kapitol, zastupnici su evakuirani, a u nastalim neredima poginule su četiri osobe, više ih je ranjeno i 52 uhićeno.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Tayfun Coskun/Anadolu Agency
Objavljeno:
 
07.01.2021 11:16

 

Osuđujući nasilni napad Trumpovih pristaša na Kapitol u Washingtonu, u tijeku zajedničke sjednice na kojoj se trebao potvrditi izbor Joea Bidena za predsjednika, predsjednik Biskupske konferencije SAD-a, nadbiskup Jose Gomez, poručio je da je miran prijenos vlasti jedna od značajki ove velike nacije, prenosi IKA.

Nadbiskup Gomez u priopćenju za javnost BK-a SAD-a priopćio je da moli za zastupnike i djelatnike Kapitola, policiju i sve sudionike, za što skoriju uspostavu reda i javne sigurnosti. Pozvao je sve na povratak vrednotama i načelima demokracije te da se ujedine kao jedna nacija pred Bogom.

Washingtonski nadbiskup, kardinal Wilton Gregory, pozvao je na mir i jedinstvo te je istodobno kritizirao politiku u zemlji. Ozračje podjele i ton koji u posljednje vrijeme dominira javnim nastupima mora se promijeniti, a oni koji su koristili huškačku retoriku moraju preuzeti odgovornost za širenje nasilja u narodu, istaknuo je nadbiskup u priopćenju objavljenom na nadbiskupijskim mrežnim stranicama. SAD su predane demokraciji, a u to pripada poštovanje tuđega mišljenja i dostojanstva te onoga s kim se ne slažemo, poručuje kardinal Gragory.

Nakon nasilnoga upada u Kapitol, zastupnici su evakuirani, a u nastalim neredima poginule su četiri osobe, više ih je ranjeno i 52 uhićeno. Gradonačelnica Muriel Bowser proglasila je izvanredno stanje i policijski sat, a kasnije izvanredno stanje produžila do Bidenova preuzimanja službe 20. siječnja. Facebook, Twitter i YouTube privremeno su zatvorili račune predsjednika Donalda Trumpa koji je, pozivajući svoje sljedbenike da se mirno raziđu, istodobno ponovio neosnovane tvrdnje o izbornoj prijevari.

Američki Kongres u međuvremenu je potvrdio izbornu pobjedu bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena i objavio da stupa na dužnost 20. siječnja. Nakon višesatne rasprave i odbacivanja republikanskih prigovora na rezultate glasanja u saveznoj državi Pennsylvaniji, Kongres je potvrdio rezultate glasova izbornog kolegija u preostalih 12 saveznih država, na koje nije bilo prigovora. Time je potvrđeno da je Biden osvojio 306 elektorskih glasova te da je pobijedio na izborima. Američki predsjednik Donald Trump potom je prvi put priznao da mu je mandat završen i obećao je uredan prijenos vlasti.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: