Američki biskupi protive se provedbi smrtni kazni

Američki biskupi protive se provedbi smrtni kazni

'Pogubljenja samo produbljuju duboko neispravan i iskvaren sustav koji je u suprotnosti s evanđeoskim pozivom na poštivanje svakoga ljudskog života'.

Autor
Laudato
Fotograf
Vatican news
Objavljeno:
 
10.07.2020 09:44

 

Američki biskupi zajedno s više od tisuću ostalih vjerskih vođa u Sjedinjenim Američkim Državama zatražili su zaustavljanje provedbe četiriju smrtnih kazni predviđenih za srpanj i kolovoz, prenosi portal Nedjelja.ba.

U svomu javnom istupu, kojega je objavio Catholic Mobilizing Network, američki biskupi poručili su kako bi se cijelo društvo trebalo fokusirati na obranu života, a ne na izazivanje novih smrtnih slučajeva te kako kazna ne smije isključiti nadu i mogućnost rehabilitacije.

- Kao vjerski vođe različitih tradicija, obraćamo se predsjedniku Trumpu i glavnom tužitelju Barru s nakanom da zaustave zakazana savezna pogubljenja. Dok se naša država bori s pandemijom Covida-19, ekonomskom krizom i sustavnim rasizmom, u kazneno-pravnom sustavu trebali bismo se usredotočiti na zaštitu i očuvanje života, a ne na pogubljenja - poručili su američki biskupi zajedno s ostalim vjerskim vođama reagirajući provedbu najavljenih četiriju smrtnih kazni u srpnju i kolovozu u saveznom zatvorskom kompleksu Terre Haute u Indiani.

Apostolski administrator biskupije Joliet u Illinoisu Richard Pates pojasnio je kako 'pogubljenja samo produbljuju duboko neispravan i iskvaren sustav koji je u suprotnosti s evanđeoskim pozivom na poštivanje svakoga ljudskog života'.

Pozivu su se pridružile i tisuće katolika u SAD-u.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!