Banjolučanin zaređen za svećenika u Brazilu

Banjolučanin zaređen za svećenika u Brazilu

Novozaređeni svećenici za Nadbiskupiju Braziliju dolaze iz različitih krajeva svijeta, a svećeničku su formaciju završili u Misijskom sjemeništu 'Redemptoris Mater' Neokatekumenskog puta.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
nedjelja.ba
Objavljeno:
 
14.06.2021 12:18

 

Na blagdan Bezgrješnog Srca Marijina, 12. lipnja, nadbiskup Brazilije Paulo Cesar Costa zaredio je u katedrali Gospe od Aparecide i Kraljice Brazila desetoricu đakona za svećenike, a među njima i Vanju Ćorkovića rodom iz Banje Luke.

Novozaređeni svećenici za Nadbiskupiju Braziliju dolaze iz različitih krajeva svijeta, a svećeničku su formaciju završili u Misijskom sjemeništu 'Redemptoris Mater' Neokatekumenskog puta u brazilskom glavnom gradu.

Vanja Ćorković rođen je 2. rujna 1991. od oca Nikice i majke Ljijane rođ. Marić i drugo je od četvero djece iz te obitelji. Kršten je kao dijete u banjolučkoj župnoj crkvi Pohoda BDM. Uslijed nemilih ratnih zbivanja, obitelj Ćorković početkom 1990-ih bila je primorana napustiti Banju Luku te su doselili u Zagreb. Tamo su se upoznali s duhovnošću Neokatekumenskog puta, pa je Vanja kao mladić osjetio poziv na svećeništvo. Vodstvo Neokatekumenskog puta poslalo ga je u Braziliju gdje je u Misijskom sjemeništu 'Redemptoris Mater' 2011. započela njegova svećenička formacija. Za đakona je zaređen 16. listopada 2020. u Braziliji, a svoju prvu Mladu misu vlč. Vanja prikazat će u Župi Marije Majke Crkve u Trnovčici 26. lipnja 2021. godine, prenosi katolički tjednik Nedjelja.

Na vijest o svećeničkom ređenju jednog Banjolučanina u dalekom Brazilu, banjolučki biskup Franjo Komarica uputio je mladosmisniku Vanji poruku preko WhatsAppa.

Dragi mladosmisniče Vanja, nalazim se u Sarajevu na proslavi svetkovine Presvetog Srca Isusova. Primio smo radosnu vijest o Vašem ređenju u dalekom Brazilu i vrlo sam radostan. Rekao sam to kardinalu Vinku i drugim biskupima ovdje i  svi smo radosni radi  tog velikog Božjeg dara, Vama osobno i Vašim dragim roditeljima koje od srca pozdravljam i kojima zahvaljujem što su Vas pratili na Vašem životnom putu do ređenja. Molim Boga za Vas, Božji blagoslov za cijeli Vaš budući svećenički život i rad u Kristovoj Crkvi. Čestitam i biskupiji gdje ste se sada našli i drago mi je da naši Banjolučani i tu mogu doprinijeti rastu Kristova kraljevstva. Neka se proslavlja Božje ime, neka se širi Božje kraljevstvo u svim krajevima svijeta. Drago mi je da ne zaboravljate ni Vi ni vaši plemeniti roditelji, a i Vaša pokojna baka sigurno je s nama povezana, da Krist također ima stanarsko pravo i u Banjoj Luci, odn. kod nas u Bosni i Hercegovini.

Radovat ću se svakom novom glasu o Vama, i ako Bog da također mogućem susretu. Rekoše mi da je moguće da dođete imati sekundiciju u Banjoj Luci i radovat ćemo se ako se to bude moglo ostvariti. Neka Vas dragi Bog prati tamo gdje jeste i na putu u Europu, u Hrvatsku i k nama u Banju Luku. Bog Vas blagoslovio i svako Vam dobro želim od srca, Vama i Vašim roditeljima i svima oko Vas. Pozdravite Vašeg biskupa.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu