Biskup Palić: ''Crkve u BiH i Hrvatskoj žive od žena''

Biskup Palić: ''Crkve u BiH i Hrvatskoj žive od žena''

U Vatikanu je u tijeku XVI. redovna opća skupština Biskupske sinode, gdje se nalazi i delegat Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, mostarsko-duvanjski biskup i upravitelj trebinjsko-mrkanski, mons. Petar Palić.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
27.10.2023 09:48

 

U Vatikanu je u tijeku XVI. redovna opća skupština Biskupske sinode. Okupljeni muškarci i žene na Sinodi promišljaju o sinodalnosti, zajedništvu, sudjelovanju i poslanju. Među njima je i delegat Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, mostarsko-duvanjski biskup i upravitelj trebinjsko-mrkanski, mons. Petar Palić.

''Ono što je važno reći za Sinodu i to piše u 'Instrumentum laboris' (Radnom dokumentu Sinode) jest da Sinoda nije parlament, gdje se raspravlja pa se nakon toga glasuje. Sinoda je upravo ono što Papa naglašava: pokušaj i želja osluškivanja u tišini Duha Svetoga. Zato je njegov poziv svim sudionicima Sinode da damo sve od sebe za stolovima u radnim skupinama, da kažemo jedni drugima i to otvoreno što imamo reći. A da se sudionici suzdrže, odnosno da trenutno malo 'poste' od javnih nastupa'', kazao je biskup Palić u razgovoru za Vatican News.

Upitan o tome kako vidi sudjelovanje žena na Sinodi, biskup je odgovorio kako i Crkve u Bosni i Hercegovini i Crkve u Hrvatskoj žive od žena.

''To vidimo i doživljavamo i po iskustvu uvođenja u vjeru, po predaji vjere. Tko su prve odgajateljice u vjeri? Od koga smo mi dobili prve upute u vjeri, prve molitve? Prve korake, iskustva uvođenja u slavlje liturgije u većini situacija dobivamo od žena, od naših majki, od naših baka. Prema tome, smatram da u pozadini nije dobro promišljen motiv stavljanja u pitanje odluke treba li nam ovakav način Sinode u kojemu se čuje i glas žena. Nije potrebno zaoštravanje tog pitanja. Mislim da bismo trebali upravo svi učiti iz ovoga na što nas i Sinoda potiče, odnosno kako bolje čuti i razumjeti drugog i drugačijega'', rekao je mons. Palić.

Govoreći o tome kako vidi ulogu sinodalnosti u svojim biskupijama, biskup Petar Palić kazao je da osobnog iskustva prve faze koju su proveli u biskupijama, s početka je bilo malo rezerviranosti kao što se može čuti i u drugim biskupijama, jer nisu znali što i kako.

''Čini se da smo bili poput djeteta koje uči hodati, ali da smo ipak napravili taj korak. Bez obzira na to je li bilo padova ili ne, napravili smo taj jedan, važan korak. Mislim da je put pred nama. Koliko će taj put biti dug, naravno da ovisi o tome koliko smo brzo spremni učiti. No uvjeren sam, i to sam upravo iskusio na temelju biskupijskog sinodskog hoda, da ima toliko i žena i muškaraca koji su spremni dati svoj doprinos životu Crkve na našim prostorima'', kazao je među ostalim biskup Palić za Vatican News.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: