Blagoslov pape Franje za novu konkatedralu na Madagaskaru

Blagoslov pape Franje za novu konkatedralu na Madagaskaru

Papa Franjo izrazio je radost zbog izgradnje nove konkatedrale sv. Josipa u Miandrivazu, kao i zbog svega što se čini u biskupiji Morondava na Madagaskaru, objavio je Vatican News.

Fotograf
Vatican news
Objavljeno:
 
03.05.2021 09:15

 

Novu konkatedralu izgradilo je 200 siromašnih klesara, muškaraca i ženā, jer Božji narod tog područja želio je veću blizinu svoje biskupije, prenosi IKA.

Sveti Otac upoznao je Madagaskar u rujnu 2019. godine, na svom 31. apostolskom putovanju, kada je pohodio i Mozambik i Mauricijus. Videoporukom u povodu blagoslova nove konkatedrale Papa se ponovno vratio u Afriku.

U kratkoj poruci kazao je da je vidio nekoliko fotografija katedrale te je izrazio zadovoljstvo učinjenim. 'Radujem se s vama zbog svega što ostvarujete i čestitam vam za čitavo odgojno, društveno i vjersko djelo, za ono što činite za vodene kanale da biste imali više riže. I molim svetoga Josipa da vas čuva. Sjedinjujem se s vama u blagoslovu te nove katedrale. Neka vas Bog blagoslovi, i ne zaboravite moliti za mene', rekao je papa Franjo.

Prije pet godina morondavski biskup Marie Fabien Raharilamboniaina sazvao je biskupijsku sinodu tijekom koje je Božji narod tog područja zatražio veću blizinu biskupije. Stoga je biskup pozvao brojne kongregacije da dođu u to izolirano i daleko područje. Tako su ondje sada prisutni članovi brojnih različitih redovničkih zajednica, među kojima su i isusovci, monfortanci, redovnice Bezgrješnoga Srca Marijina, sestre salezijanke, karmelićanke i karmelićani, cisterciti i drugi, kao i dijecezanski svećenici.

'Velikodušno su odgovorili na Papin poziv da idu na periferije', primijetio je biskup. 'Njihova nam prisutnost omogućuje biti blizu narodu i ostvarivati evangelizaciju. Naše škole pohađa više od 6 tisuća djece, a imamo i tri ambulante. Prije 15 dana predslavio sam Misu na kojoj sam krstio 200 osoba. U tim selima ima mnogo ljudi koji su nam rekli da su nas dugo čekali', istaknuo je biskup te je dodao da je, osim toga, njihova prisutnost bila poticaj da organiziraju strukturu koja će pratiti životnost tamošnje Crkve.

'Zbog toga smo izgradili novu konkatedralu, biskupijsku kuću, sjemenište, katehetski centar, jednu školu i jednu katoličku radiopostaju. Bogu hvala, narod se stavio na raspolaganje i za izgradnju jednoga kanala za navodnjavanje, dugoga više od 50 kilometara, koji je potpuno ručno napravljen. Taj kanal navodnjava više od dvije tisuće hektara rižinih polja. Suočavamo se s tim izazovima bez financijskih sredstava, ali s Božjom providnošću sredstva stižu svakodnevno. Sve to, redovničke misije, škole i ambulante, sve je to plod Providnosti', istaknuo je biskup.

'Gradnja konkatedrale i zgrade biskupije bila je moguća zahvaljujući Papinu pohodu Madagaskaru, koji je potaknuo velikodušnost jedne žene i cijele njezine obitelji. U prigodi Papina posjeta ta je žena razgovarala s Papom i rekla mu da je Madagaskaru potrebna pomoć. Nakon tog posjeta pomogla nam je u gradnji jedne ambulante, a poslije i konkatedrale i zgrade biskupije. Njezino je zauzimanje potaknulo cijelu njezinu obitelj te joj je brat ostavio svoje nasljedstvo. On se zvao Josip', kazao je biskup.

Naveo je niz podudaranja, primjerice, što je Papa upravo ovu godinu proglasio Godinom svetoga Josipa; sveti Josip zaštitnik je četvrti u kojoj je izgrađena konkatedrala, koja je pak posvećena svetom Josipu. Osim toga, njezina se inauguracija održava na blagdan svetoga Josipa Radnika. 'Sve nam te činjenice pokazuju Božju volju', istaknuo je biskup te je kazao da se zbog zdravstvene krize slavlje blagoslova katedrale održava u prisutnosti vrlo ograničenog broja osoba.

'To nas podsjeća na život svetog Josipa i Marije. Dijete Isus rođeno je na periferiji i posjetilo ga je vrlo malo ljudi. Unatoč neprisutnosti mnogih, prisutna je božanska milost', istaknuo je. Zbog novoizgrađene konkatedrale 'stanovništvo se osjeća bliže Bogu', rekao je biskup Raharilamboniaina.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu