Bogojavljenje i 35. obljetnica biskupskog ređenja mons. Komarice

Bogojavljenje i 35. obljetnica biskupskog ređenja mons. Komarice

Biskup Komarica najstariji je po biskupskom 'stažu' od svih biskupa u hrvatskom narodu i regiji.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
faktor.ba
Objavljeno:
 
08.01.2021 09:16

 

Na svetkovinu Bogojavljenja 6. siječnja Misu u katedrali sv. Bonaventure predslavio je banjolučki biskup, mons. Franjo Komarica, u zajedništvu pomoćnog biskupa, mons. Marka Semrena, te rektora katedrale, vlč. Pere Ivana Grgića, prenosi katolički tjednik Nedjelja.

Na početku misnog slavlja biskup Semren uputio je poziv vjernicima da danas posebno mole za mons. Franju u prigodi 35. obljetnice njegova biskupskog ređenja. Na Misi se zbog epidemioloških propisa okupilo samo 35 vjernika laika, prigodno po jedan za svaku od 35 godina biskupove službe.

Mons. Franjo u svom je obraćanju podsjetio kako je svetkovina Bogojavljenja u Crkvi starija od svetkovine Božića, a sa svojim sadržajem i univerzalnija. Pozvao je nazočne da skrušenošću i raskajanošću otvore svoju nutrinu za Božji blagoslov, za poticaje Duha Svetoga i djelovanje Božjeg milosrđa koje im Krist nudi po svojoj Crkvi. Istaknuo je kako Crkva na današnju svetkovinu obilježava Djela svetog djetinjstva, kada molimo i prikupljamo milodare za djecu u misijama. Nadalje, preporučio je vjernicima da i oni u svoju osobnu molitvu uključe vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića, koji je prije 30 godina također u Rimu primio biskupsko ređenje.

U prigodnoj je propovijedi protumačio sadržaj svetkovine Bogojavljenja na temelju pročitanih svetopisamskih riječi. Naglasio je kako su mudraci s istoka zapravo uzorak svih onih ljudi koji traže Boga, te bi trebali biti i nama svojevrsni putokazatelji na našem zemaljskom putovanju, kako bi ono imalo uvijek za cilj Isusa, Sina Božjeg i Marijinog. Osvrnuo se na obvezu Isusovih učenika da raznose po svim narodima Radosnu vijest o Bogojavljenju i dodao kako je to zadaća prvenstveno izravnih nasljednika Isusovih apostola.

U kontekstu biskupske službe mons. Franjo se prisjetio događaja na Trgu Sv. Petra i u bazilici sv. Petra u Vatikanu prije 35 godina, citirajući riječi pape Ivana Pavla II., upućene 'urbi et orbi', te posebno tadanjim ređenicima iz Europe, Južne i Sjeverne Amerike te Afrike i Azije. Protumačio je shvaćanje svoga biskupskog služenja: 'Bogu služiti znači provoditi dosljedno njegovu svetu volju', te zašto je uzeo za svoje biskupskog geslo riječi iz psalma 118: 'Gospodin je moja snaga i moja pjesma'.

Spomenuo je i godine svoje biskupske službe pune dramatičnih događanja, izazova i beznadnih situacija i brojne razloge i potrebe govoriti o Božjoj vjernosti u raznim kušnjama našeg života na zemlji. Posebno se osvrnuo i na aktualnu pandemiju koronavirusa, koja je 'razotkrila jednu drugu daleko opasniju epidemiju duhovne bijede, malovjernosti, sebičnosti, ustrašenosti pa i beznađa'.

Liturgijsko obilježavanje svetkovine Bogojavljenja u središtu Banjolučke biskupije započelo je u večernjim satima, u utorak 5. siječnja, koncelebriranom sv. Misom i obredom blagoslova vode, što je predvodio rektor katedrale, preč. Pero Ivan Grgić. Nastavljeno je i svečanom Večernjom koju je predvodio biskup Semren, koji je blagoslovio prostorije Biskupskog ordinarijata.

Zanimljivo, biskup Komarica najstariji je po biskupskom 'stažu' od svih biskupa u hrvatskom narodu i regiji.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: