Bolnički brod 'Papa Franjo' protiv pandemije koronavirusa

Bolnički brod 'Papa Franjo' protiv pandemije koronavirusa

Brazil se svim snagama bori da zaustavi pandemiju koja od svibnja, svaki dan žanje tisuće života. U toj borbi sudjeluje i bolnički brod 'Papa Franjo' koji već oko godinu dana nosi medicinsku i higijensku pomoć za 700.000 stanovnika koji žive uz rijeku Amazoniju i u amazonskoj prašumi.

Autor
Vatican News/Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
14.07.2020 12:23

 

U intervjuu koji je objavljen na internetskoj stranici Vijeća biskupskih konferencija Latinske Amerike (Celam), a kojeg je prenio Vatican News, član koordinacije bolničkog broda fra Joel Sousa istaknuo je da je taj brod već učinio čuda, donoseći zdravlje i nadu za život naroda koji žive uz rijeku.

- Štoviše, u vrijeme zdravstvene krize nismo se mogli isključiti iz borbe protiv bolesti Covid-19. Stoga smo se posebno organizirali za borbu protiv pandemije, zajedno sa zdravstvenim radnicima i posebnom medicinskom pomoći. Posada na brodu također doprinosi podizanju svijesti mjesnoga stanovništva, kao i ambulantnom liječenju u prvoj fazi. Uglavnom se bavimo simptomima gripe i blagim slučajevima bolesti Covid-19. Liječnici obavljaju konzultacije, dok mi dijelimo lijekove - rekao je Sousa.

Brod je dug 32 metra, ima 23 zdravstvena radnika, na njemu su prostorije za medicinske usluge, rendgensko snimanje, mamografiju, ehokardiogramski i ergometrijski test, operacijska sala, laboratorij za analizu, ljekarna, soba za cijepljenje, specijalističke medicinske ordinacije, kao što su oftalmološka i stomatološka, te bolnički kreveti. Tvorac te inicijative bio je mons. Bernardo Bahlmann, biskup dijeceze Óbidos u državi Pará na sjeveru Brazila. 

Inicijativu je podržao i papa Franjo koji je kroz zauzetost svojeg apostolskog djelitelja milostinje, kardinala Konrada Krajewskog, darovao brodu ultrazvučni sustav. Osim toga, u kolovozu 2019. godine, u trenutku kada je brod pristao u luci Belém, Papa je sudionicima projekta poslao pismo u kojem je podsjetio kako je Crkva pozvana biti 'poljska bolnica', prihvaćajući sve, bez razlike i uvjeta, te je primijetio da se Crkva tim pothvatom predstavlja kao 'bolnica na vodi'.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!