Župa Uskoplje dobila autentične moći sv. Ante Padovanskog

Župa Uskoplje dobila autentične moći sv. Ante Padovanskog

Župa Uznesenja BDM-a u Uskoplju u trajni posjed dobila je autentične moći sv. Ante Padovanskog, koje će na uočnicu njegova spomendana biti postavljene u filijalnu crkvu na Pidrišu.

Autor
nedjelja.ba/Laudato/F.P.
Fotograf
nedjelja.ba
Objavljeno:
 
10.06.2021 11:23

 

Zahvaljujući dobrim ljudima, 2019. župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Gornji Vakuf – Uskoplje pružila se prilika započeti izuzetno vrijedan projekt, točnije, pružila im se prilika da dobiju autentične moći, moći prvog stupnja sv. Ante Padovanskog, komadić tijela ovog velikog svetca, prenosi nedjelja.ba.

Pandemija koronavirusa usporila je ovaj projekt, ali od njega se nije odustalo. Naime, nakon dopuštenja Ordinarijata Vrhbosanske nadbiskupije, u lipnju 2020. župa je u trajni posjed dobila autentične moći, koje su darovali franjevci franjevačke provincije sv. Ante Padovanskog iz Padove, koji čuvaju grob ovog velikog svetca.

Kako bi moći držali na doličnom mjestu, župa je naručila relikvijar koji je djelo akademskog kipara iz Zagreba, Petra Dolića.

Upravo je jedna od filijalnih crkava ove župe – na Pidrišu, posvećena sv. Anti Padovanskom. Tako će na uočnicu njegova spomendana ondje moći zajedno s relikvijarom biti javno izložene na čašćenje, a relikvijar će u procesiji iz župne crkve biti donesen na Pidriš.

– Velika je čast i radost u trajnom posjedu imati relikviju sv. Ante Padovanskog. Za to postoje dva razloga. Prvi, svetci nam uvijek i prije svega trebaju biti uzori kršćanskog života. Ova nas relikvija treba podsjećati da sv. Anto Padovanski nije tek neko mitsko biće kojemu se trebamo diviti, nego konkretni čovjek koji je živio u određenom vremenu i prostoru, koji je živio autentično kršćanstvo, čiji život svjedoči da se može i treba živjeti evanđeoskim životom. Drugo, naše društvo prolazi kroz iznimno teško razdoblje. Svjesni smo nereda u državi, nepravde, korupcije u državnim strukturama, iseljavanja, a pandemija je samo sol na ranu našega društva. Ovaj događaj znak je nade. On je svjetlo, radosna vijest, nešto dobro za Uskoplje, napose za malu zajednicu na Pidrišu, koja je ponajviše osjetila strahote masovnog iseljavanja , kazao je uskopaljski župnik, fra Josip Mihael Matijanić.

Tradicionalno, vjernici iz okolnih župa, posebice iz Rame, na Sv. Antu hodočaste na Pidriš. Ove godine očekuje se posebno veliko slavlje koje će vjerujemo vratiti tračak nade i radosti kako vjernicima uskopaljske doline, tako i svim ljudima dobre volje koji štuju ovog velikog svetca, objavljeno je na Facebook stranici Župa Uskoplje.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu