Charles de Foucauld bit će proglašen svetim 15. svibnja 2022.

Charles de Foucauld bit će proglašen svetim 15. svibnja 2022.

Određen je datum kanonizacije toga francuskog svećenika i šest drugih blaženika, koju je Papa odobrio u proljeće, a koja je bila odgođena zbog pandemije.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
cath.ch
Objavljeno:
 
10.11.2021 09:39

 

Obred kanonizacije Charlesa de Foucaulda i drugih šestero blaženika održat će se 15. svibnja 2022. godine. Odlučio je to papa Franjo koji je na redovnom javnom konzistoriju 3. svibnja ove godine proglasio te kanonizacije, ali zbog pandemije nije odredio njihov datum – izvijestio je Zbor za proglašenje svetih u danas objavljenom priopćenju koje prenosi Vatican News.

Na opće štovanje Crkve bit će uzdignute dvije žene i petorica muškaraca. Osim francuskoga dijecezanskog svećenika – koji je za svaku osobu želio bio 'univerzalni brat' i koji je, sve do dana njegova ubojstva 1916. godine, sijao sjeme božanske Riječi u srcu Sahare – svetima će biti proglašena Maria Domenica Mantovani, suutemeljiteljica i prva poglavarica Instituta Malih sestara Svete Obitelji, koja se sva posvetila služenju siromašnima, siročadi i bolesnima, te Maria Francesca od Isusa, utemeljiteljica kapucinske zajednice trećoredskih sestara iz Loana, neumorna u iskazivanju blizine posljednjima, od Italije do Latinske Amerike.

S njima će biti kanonizirani i svećenici Giustino Maria Russolillo, utemeljitelj Družbe božanskih zvanja i Kongregacije sestara božanskih zvanja, koji se posvećivao pastoralu zvanja i obiteljskom pastoralu; zatim Luigi Maria Palazzolo, utemeljitelj Instituta sestara siromašnih – Instituta Palazzolo koji djeluje među mladima na odgojnom području i vjerskoj formaciji, te César de Bus, svećenik, utemeljitelj Kongregacije otaca kršćanskoga nauka, uzor za sve katehete. Svetim će biti proglašen i Lazar, nazivan Devasahayam, prvi indijski laik koji je proglašen blaženim; obrativši se u odrasloj dobi na kršćanstvo, bio je zbog toga proganjan do mučeničke smrti.

Svatko je od tih budućih svetaca pridonio da se svjetlost Evanđelja pronese svijetom: herojskim svjedočanstvom mučeništva ili očitovanjem ljubavi i kršćanskih krjeposti. 'Svetci i svetice', napisao je papa Franjo u 'tweetu' 3. svibnja ove godine, sa svojega računa @Pontifex na devet jezika, 'pokazuju nam da se Boga uvijek može slaviti, u dobrim i lošim vremenima, jer On je vjerni prijatelj i Njegova ljubav nikad ne nedostaje.'

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: