Crkva u Indiji zadovoljna odlukom Vrhovnoga suda po pitanju slobode vjeroispovijesti

Crkva u Indiji zadovoljna odlukom Vrhovnoga suda po pitanju slobode vjeroispovijesti

Indijska Crkva vrlo je zadovoljna odlukom koja stvara važan presedan u trenutku kada nekoliko indijskih država uvodi oštrije kazne za takozvana 'prisilna obraćenja'.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
19.04.2021 10:00

 

Vrhovni sud u Indiji odbacio je 9. travnja žalbu odvjetnika, pripadnika nacionalističke stranke Bharatiya Janata Party (Bjp), koji je tražio uvođenje državnog zakona za regulaciju prelaska na drugu religiju. Po mišljenju suda, takva bi mjera bila neustavna jer Temeljni indijski zakon svakom punoljetnom građaninu jamči pravo na ispovijedanje, prakticiranje i propagiranje religije koju želi. Za vjerske manjine u Indiji ta je sudska odluka važna pobjeda, piše Vatican News.

Indijska Crkva vrlo je zadovoljna odlukom koja stvara važan presedan u trenutku kada nekoliko indijskih država, pod pritiskom vladajuće stranke, uvodi oštrije kazne za takozvana 'prisilna obraćenja'. Takvo je mišljenje izrazio otac Babu Joseph, bivši glasnogovornik Indijske biskupske konferencije (CBCI).

– Presuda je došla u pravom trenutku jer pro-hinduističke skupine traže državni zakon kojim se obraćenje zabranjuje, optužujući kršćanske misionare za obraćenje siromašnih dalita i plemena na prijevaran način – rekao je Babu Joseph.

Do sada je osam indijskih država uvelo zakone protiv obraćenja koji su često usmjereni na muslimanske i kršćanske manjine. Četiri države – Uttar Pradesh, Uttarakhand, Madhya Pradesh i Gujarat, sve pod vodstvom stranke Bharatiya Janata, odobrile su nedavno nove amandmane kojima se proširuje opseg postojećeg zakonodavstva o braku, pod izgovorom suzbijanja takozvanog 'Love Jihad' (Ljubavnog džihada). Riječ je pojmu koji je nastao prije nekoliko godina za demonizaciju brakova muslimanskih muškaraca i nemuslimanskih žena. Ako formalno ti novi zakoni ciljaju na kažnjavanje obraćenja izvršenih nasiljem ili obmanom, kako tvrde njihovi protivnici, zapravo se koriste za kriminalizaciju svih obraćenja i ograničavanje vjerske slobode manjina.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: