Crkve u Pakistanu razvile kurikulum kršćanskih studija

Crkve u Pakistanu razvile kurikulum kršćanskih studija

Uz proučavanje samog kršćanstva nastavni plan uključuje i dio o modernim društvenim znanostima, ali i povijest samih kršćana u Pakistanu.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
ICC
Objavljeno:
 
08.04.2021 15:31

 

Različite kršćanske denominacije u Pakistanu razvile su nastavni plan i program kršćanskih vjerskih studija. Krajnji je cilj ponuditi alternativni studij za kršćanske studente i đake umjesto islamskih nauka ili etike. Inače, u Pakistanu su islamski studiji obavezni predmeti u svim školama. Međutim, nemuslimanima se nudi alternativa u vidu studiranja etnike, prenosi katolički tjednik Nedjelja.

Posljednjih godina među vjerskim manjinama u Pakistanu sve je veća želja za izučavanjem vlastitog vjeronauka kao alternative islamskim naukama ili etici. Najavom da Vlada želi razviti Novu nacionalnu obrazovnu politiku Crkve, u cijeloj su se zemlji udružile kako bi formirale Kršćanski odgojni odbor i razvile kurikulum kršćanskih studija.

Uz proučavanje samog kršćanstva nastavni plan uključuje i dio o modernim društvenim znanostima, ali i povijest samih kršćana u Pakistanu. Ovaj će odjeljak posebno istaknuti glavni doprinos kršćana razvoju ove azijske zemlje.

Kako javlja International Christian Concern (ICC), pakistanska Vlada bila je 'vrlo prihvatljiva' za prijedloge Kršćanskog odgojnog odbora. Postoji nada da će novi kurikulum dobiti odobrenje i biti ponuđen kao alternativni predmet za kršćanske studente.

Diskriminacija u trenutačnom pakistanskom obrazovnom programu jedan je od mnogih razloga zbog kojih se tamošnji kršćani suočavaju s visokim razinama progona. Antikršćansko neprijateljstvo unutar same učionice uzrokuje da mnogi studenti napuste škole i rade na 'muškim poslovima' kako bi pomogli uzdržavanju obitelji. Također, u ICC-u naglašavaju kako su razlike u obrazovanju pojačale percepciju da su kršćani građani drugog reda u ovoj državi.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu