Donacijom pape Franje otvorena Socijalna služba za migrante u kampu 'Ušivak'

Donacijom pape Franje otvorena Socijalna služba za migrante u kampu 'Ušivak'

Podsjetivši na riječi pape Franje, nuncij Pezzuto ohrabrio je korisnike kampa da uvijek budu ispunjeni nadom u bolje sutra.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
nedjelja.ba
Objavljeno:
 
06.10.2020 09:17

Apostolski nuncij u BiH, mons. Luigi Pezzuto, i ministar sigurnosti BiH, Selmo Cikotić, jučer su svečano otvorili Službu socijalne animacije za migrante koji borave u kampu 'Ušivak', u Hadžićima pokraj Sarajeva, za koje je Sveti Otac donirao novce, izviještava katolički tjednik Nedjelja.

Regionalni koordinator Talijanskog Caritasa za BiH i Srbiju, Daniele Bombardi, koji je moderirao programom svečanosti, na početku je pozdravio sve nazočne, a potom se nazočnima obratio nuncij Pezzuto, koji je istaknuo da papa Franjo ima poseban osjećaj za one koji su, zbog različitih socijalnih, političkih, ekonomskih, religijskih razloga, primorani napustiti svoje domovine i u inozemstvu potražiti sigurnost i posao. Dodao je da ovom, iako skromnom donacijom, papa Franjo želi iskazati svoju blizinu korisnicima kampa, među kojima je mnogo djece i maloljetnika bez skrbnika. Kazao je također i da je prostor Službe socijalne animacije namijenjen i prilagodljiv i za potrebe starijih korisnika kampa i za djecu.

Podsjetivši na riječi pape Franje: 'Ne dajte da vam ukradu nadu!', ohrabrio je korisnike kampa da uvijek budu ispunjeni nadom u bolje sutra, kao i nositelji mirovnih vrijednosti. Riječi zahvale uputio je predstavnicima bosanskohercegovačkih vlasti, osobito predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH na čelu s ministrom Cikotićem, te je pohvalio njihovu brigu prema migrantima. Zahvalio je i osoblju IOM-a, Talijanskog Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, ističući da njihova počesto tiha i neprimjetna žrtva uslužnosti ne će ostati 'u mraku', već će svijetliti poput 'lampe na postolju'.

Potom je u prostoru Službe socijalne animacije upriličeno simbolično prosijecanje svečane vrpce i otkrivanje memorijalne ploče posvećene sv. papi Ivanu Pavlu II., koji je dva puta posjetio Bosnu i Hercegovinu.

Prenijevši pozdrave nadbiskupa metropolita vrhbosanskog, kardinala Vinka Puljića, predsjednika Caritasa BiH, mons. Knežević podsjetio je da papa Franjo u svojim govorima često poziva Crkvu na odgovornost u vezi s ljudima u proputovanju, kako bi imala 'srca i duše' da im olakša život, te i civilne vlasti da preuzmu odgovornost u rješavanju ovog problema. Kazao je da je stoga i Caritas BiH, u granicama koliko je to moguće, angažiran na svim razinama kako bi pomogao ovim ljudima. Podsjetio je da Caritas BiH, kao krovna organizacija nad/biskupijskih Caritasa, djeluje, osim u 'Ušivku', u svim centrima za prihvat migranata u blizini Sarajeva, kao i da pomaže migrantima na ulicama Sarajeva.

Ministar Cikotić izrazio je zadovoljstvo da može sudjelovati u činu kojim papa Franjo kao i Sveta Stolica pokazuju kontinuitet svog odgovornog i vrlo aktivnog odnosa prema BiH i ljudima u nevolji. Kazao je da otvaranje ovog kutka šalje poruku da postoji 'univerzalna empatija koja nadilazi granice država, religija, etnija, da se mora pokazati spremnost da se pomogne ljudima koji su u nevolji, da bi se pokazala i ljubav i empatija sa strane onih koji to čine, a kod onih koji su u nevolji probudila i očuvala nada i snaga da se izdrže iskušenja koja svaki dan, na različite načine, kušaju ljude na ovom svijetu'. Izrazio je zahvalnost Svetom Ocu i Svetoj Stolici i svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: