Drugi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba 

Drugi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba 

Danas se obilježava Drugi svjetski dan djedova, baka i starijih osoba na temu ''Rod donose i u starosti'' (Ps 92,15), koju je izabrao papa Franjo, koji je i ustanovio ovaj dan.
 

Autor
IKA/Laudato/M.B.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
24.07.2022 08:35

U bazilici svetoga Petra u Vatikanu Misu će, po nalogu pape Franje, predslaviti generalni vikar Rimske biskupije, kardinal Angelo De Donatis, s početkom u 10:00 sati. Istoga dana Sveti Otac započinje svoje putovanje u Kanadu. Trebao bi posjetiti svetište svete Ane i održati susret s mladima i starijim osobama u osnovnoj školi u Iqaluitu.

Dva su načina za sudjelovanje u obilježavanju toga dana, koje predlaže Dikasterij za laike, obitelj i život: slavljenje Mise i posjet starijim osobama koje su same.

U tu svrhu Dikasterij je priredio i preko svojih mrežnih stranica svima ponudio niz pastoralnih i liturgijskih sadržaja i preporuka na nekoliko svjetskih jezika. Uz prigodnu molitvu sastavni dio tih sadržaja jesu i kateheze koje je papa Franjo posljednjih mjeseci održavao u sklopu svojih općih audijencija srijedom.

Također, uz posjet i praćenje starijih usamljenih osoba, Crkva je, za one koji to učine u danima prije ili poslije 24. srpnja, predvidjela mogućnost zadobivanja potpunog oprosta uz redovne uvjete. Na taj način, Sveti Otac potvrđuje ono što je napisao u svojoj poruci: ''Posjećivanje usamljenih starijih ljudi djelo je milosrđa u naše vrijeme!''

U Papinoj poruci za taj dan, u kojoj se starije osobe pozivaju biti začetnicima revolucije nježnosti, podsjeća se da je posjet starijima djelo milosrđa našeg vremena.

Papa Franjo 2021. godine odredio je da se taj dan slavi svake godine četvrte nedjelje u srpnju, oko blagdana svetih Joakima i Ane, Isusovih djeda i bake. Skrb za starije osobe i njihov dijalog s novim generacijama stalna su briga pape Franje koji je velik dio ovogodišnjih općih audijencija srijedom posvetio katehezama o smislu i vrijednosti starosti. Molitvena je nakana u srpnju, koju povjerava cijeloj Crkvi preko Papine svjetske molitvene mreže, posvećena upravo starijim osobama.

 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: