Europski biskupi pozivaju da se Ukrajina što prije pridruži Europskoj uniji

Europski biskupi pozivaju da se Ukrajina što prije pridruži Europskoj uniji

Kardinal Jean-Claude Hollerich zahtijeva da institucije Europske unije i države članice moraju dati "pozitivan i realan odgovor" na zahtjev Kijeva za pristupanje EU-u, te spominje i druge zemlje kandidate za članstvo u EU-u, osobito zemlje zapadnog Balkana, prenosi ''Vatican News''.

Autor
Vatican News/Laudato/F.P.
Fotograf
Vatican news
Objavljeno:
 
09.05.2022 16:08

 

Katolička crkva zalaže se za što skoriji ulazak Ukrajine u Europsku uniju. Institucije EU i države članice moraju dati “pozitivan i realan odgovor” na zahtjev Kijeva, izjavio je u ponedjeljak 9. svibnja u Bruxellesu predsjednik Vijeća Biskupskih konferencija zemalja članica EU-a (COMECE-a), kardinal Jean-Claude Hollerich. Osim toga, “vjerodostojni izgledi za pristupanje” potrebni su i Moldaviji i Gruziji, kao i zemljama kandidatima za članstvo u EU-u na zapadnom Balkanu.

Predstavnik biskupa zemalja članica Europske unije osvrnuo se također na raspravu o jačoj unutareuropskoj suradnji na obrambenim i sigurnosnim pitanjima. Crkva se nada da će se time mir u Europi i svijetu učiniti “manje krhkim, a korištenje oružja rjeđom” pojavom, rekao je kardinal Hollerich, misleći na ruski agresijski rat, prenosi ''Katholische Nachrichten-Agentur'' (KNA).

Crkva ostaje “pouzdan i iskren suputnik”

Kardinal je govorio u povodu Dana Europe koji se slavi 9. svibnja. Tom prigodom COMECE je objavio i kardinalovu izjavu Faithfulness to European values. Kazao je da Katolička crkva ostaje “pouzdan i iskren suputnik” na putu europskog ujedinjenja. Istodobno je pozvao na aktivnije sudjelovanje građana u oblikovanju EU-a.

Dan Europe obilježava se 9. svibnja 1950., na obljetnicu Schumanove deklaracije. Tada je francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman iznio svoju ideju o novoj političkoj suradnji u Europi, koja je trebala učiniti nezamislivim rat među europskim narodima. Današnja se EU razvila iz Europske zajednice za ugljen i čelik koju je on inicirao.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu