Eutanazija je zločin protiv ljudskog života, a neizlječivost ne znači prestanak njege

Eutanazija je zločin protiv ljudskog života, a neizlječivost ne znači prestanak njege

Bol i smrt ne mogu biti konačni kriteriji po kojima se mjeri ljudsko dostojanstvo.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
22.09.2020 14:47

 

Kongregacija za nauk vjere objavila je u utorak 22. rujna pismo 'Samaritanus bonu', u kojem se ističe da su eutanazija i potpomognuto samoubojstvo i dalje etički zabranjeni, piše Vatican News, a prenosi IKA.

Eutanazija i potpomognuto samoubojstvo postupci su koji prekoračuju etičke i pravne granice samoodređenja, ističe se u dokumentu 'Dobri Samarijanac', u kojem se istodobno kritizira nesrazmjerna i dehumanizirajuća upotreba tehnologije, osobito u kritičnim trenutcima života.

Postupci kojima se skraćuje život znak su kulture odbacivanja i ne rješavaju probleme smrtno bolesnih pacijenata, upozorava se u dokumentu na 23 stranice, koji su potpisali prefekt Kongregacije za nauk vjere, kardinal Luis Ladaria Ferrer i tajnik Kongregacije, nadbiskup Giacomo Morandi. Pismo ističe neotuđivo dostojanstvo ljudskog života i u njegovoj krajnjoj etapi trpljenja i smrti.

Bol i smrt ne mogu biti konačni kriteriji po kojima se mjeri ljudsko dostojanstvo. U složenom zdravstvenom sustavu postoji opasnost da se odnos liječnika i pacijenta svede na tehničke i ugovorne aspekte. To je posebno slučaj u zemljama u kojima su eutanazija i potpomognuto samoubojstvo legalizirani, upozorava se u pismu Kongregacije za nauk vjere.

Ponavlja se da su želje teških bolesnika za prekidom života zapravo poziv za pomoć i ljubav i na njega treba odgovoriti podrškom i brigom. Iza želje za smrću stoji i neliječena bol, nedostatak ljudske i kršćanske nade, te nedovoljna psihološka i duhovna skrb, napominje se u pismu.

Nadalje se kritizira aktualni društveni odnos prema patnji, usko shvaćanje kvalitete života i pogrješno razumijevanje suosjećanja; također individualizam koji drugoga vidi kao teret. Strah od boli i smrti glavni su razlog želje za kontroliranjem i određivanjem 'dolaska smrti'.

Sakramenti Pomirenja i Pomazanja nisu dostupni onima koji su se odlučili za eutanaziju ili potpomognuto samoubojstvo, no potrebno je pratiti i te osobe kako bi se otvorio put pristupanju sakramentima.

Pismo se temelji na priopćenju Kongregacije iz 1980., te dokumentima sv. pape Ivana Pavla II., ali i izjavama pape Franje koji opetovano osuđuje kulturu odbacivanja u odnosu prema bolesnima i slabijima, nedostatnu skrb za trpeće i nove predodžbe o indvidualističkom samootkupljenju.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: