FOTO – Bogat program proslave svetog Ilije u Stocu

FOTO – Bogat program proslave svetog Ilije u Stocu

Svetu Misu na Ilindan predslavio je mons. Ivan Štironja, biskup kotorski.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Župa Sv. Ilije Proroka Stolac
Objavljeno:
 
22.07.2021 09:02

 

Stolac je proslavio svoga zaštitnika, sv. Iliju Proroka, koji je ujedno patron župe, Dan grada i općine.  Dvadesetak dana prije počeli su kulturno-sportski programi, a bliža priprava za Ilindan bila je trodnevnica u župi, pobožnost sv. Iliji i sveta Misa.

Prvu večer trodnevnice Misu je slavio don Slavko Volarević, župni vikar u Župi Presvetog Srca Isusova Visoka – Split, pjevao je Mješoviti zbor Gospe Karmelske, župa Bagalović, drugu večer don Domagoj Markić, biskupov tajnik iz Mostara, pjevala je stolačka djevojačka skupina 'Vidoštačka kraljica', dok je treću večer o. Stanko Pažin, ovogodišnji stolački mladomisnik, a pjevala je stolačka djevojačka skupina 'Angelus'.  

Prvu večer trodnevnice, poslije sv. Mise, organizirana je kod crkve u Stocu 'Devetnaesta večer folklora', u kojoj je sudjelovalo devet društava: HKUD 'Stolac', Stolac; HKUD 'Luke', Višići; HKUD 'Dubrave', Aladinići; HKUD 'Brotnjo', Čitluk; HKUD 'Domanovići', Domanovići; HKUD 'Naši korjeni', Bobanovo; HKUD 'Višići', Višići; HKUD 'Rotimlja' Rotimlja; Mješovita klapa 'Sv. Nikola', Metković. Sva su ova društva kod crkve u Stocu pred nekoliko tisuća ljubitelja narodnog blaga, u pjesmi i igri, predstavili svoja mjesta i običaje kroz prigodne programe. Poslije službenog programa nastupio je Marin Previšić iz Neuma i grupa 'Kamen', koji su svojim skladnim pjevanjem oduševili okupljeno mnoštvo.

Na sam blagdan svetog Ilije, u 11:00 sati, vjerni puk, njih više tisuća, okupio se u dvorištu župne crkve, a iz crkve je krenula procesija s predvoditeljem, mons. Ivanom Štironjom, biskupom kotorskim, koji je predslavio misno slavlje uz 15-ak svećenika koncelebranata. Biskup je ispred kipa na Trgu sv. Ilije Proroka izmolio posvetnu molitvu sv. Iliji.  Nakon molitve i blagoslova 'Urbi et orbi – Gradu i svijetu' svečana procesija uputila se prema vanjskom oltaru ispred Pastoralnog centra.

Stolački župnik, don Rajko Marković pozdravio je biskupa predvoditelja te se prisjetio svoje Mlade mise prije 43 god., kad je biskup, tadašnji 18-godišnjak sjemeništarac, bio aktivno uključen u organizaciju mladomisničkog slavlja, izrazio mu srdačnu dobrodošlicu, a mladi su biskupu predali umjetničku sliku akad. slikara Mišela Stojanovića, akril na platnu 'Radimlja '.

U propovijedi je biskup sv. Iliju stavio svima koji vjeruju u jednoga Boga za uzor, a svijet pozvao da živi u Ilijinoj vjeri koja je neustrašiva i tvrda.

Na kraju sv. Mise, jer je župnik, don Rajko ove godine dobio premještaj iz Stoca u Bijelo Polje kod Mostara, župa mu je, predvođena mladima, priredila svečani oproštaj. Najprije ga je u ime domaćih svećenika, njih četvorice, koje je don Rajko poslao u svećeništvo i proslavio im Mlade mise, i u ime vjernika, pozdravio i zahvalio don Damir Pažin, domaći sin. U ime stolačkog folklora, svih mladih i čitave župe Stolac, pozdravio ga je i zahvalio mu Matej Šutalo. Na kraju je župniku zahvalio te vodio program mladih koji su se u četiri točke zahvalili svome župniku, Nikola Vujnović, predsjednik folklora.

Mladi su župniku zapjevali zahvalničke pjesme, darovali mu u ime čitave župe zlatni kalež, sliku Stoca i buket cvijeća s brojem 22, za plodne 22 godine svećeničkog rada u stolačkoj župi, a folklor mu je na 'Večeri folklora' darovao svečanu misnicu u želji da se, slaveći sv. Mise s misnicom i kaležom, uvijek rado sjeća svojih Stočana.

Župnik je na kraju zahvalio dobrom Bogu na svim milostima koje je i njemu i župi udijelio tijekom ove 22 godine zajedničkog pastoralnog rada u župi, a svim je sudjelovateljima u programu zahvalio te sve nazočne pozvao pred crkvu na prigodni domjenak. Nakon svega i biskup je zahvalio don Rajku za sve dobro što je učinio u Stocu tijekom ove 22 godine, ali i tijekom svih ostalih godina svog svećeničkog života.

Nakon Mise slijedio je kulturno-glazbeni program domaćeg folklornog društva, što je svijet zajedno s biskupom s oduševljenjem popratio. Uslijedilo je opće pučko slavlje, uz ugodno druženje i čašćenje, a s mladima su zapjevali i biskup i župnik.

Navečer se kod župne crkve opet okupio silan svijet, nekoliko tisuća, a posebno djece i mladih, na 'Ilindanski koncert' koji je priredio popularni hrvatski pjevač Zoran Begić-Zoka, koji je, uz pratnju grupe 'Dinaridi', svojim bogatim repertoarom sve oduševio.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: