[FOTO] Papa Franjo u Mosulu molio za žrtve rata

[FOTO] Papa Franjo u Mosulu molio za žrtve rata

'Kako je okrutno to da je ova zemlja, kolijevka civilizacije, toliko stradala uslijed tako neljudske oluje.'

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
EWTN
Objavljeno:
 
07.03.2021 09:43

 

Papa Franjo danas je pohodio Mosul, gdje je molio za žrtve rata.

U svom obraćanju kazao je kako je tragično smanjenje Kristovih učenika ovdje i na cijelom Bliskom istoku šteta koja ju ne može izmjeriti ne samo za te osobe i njihove zajednice, već i za cijelo društvo koje su napustile.

– Danas podižemo svoje molitve svemogućem Bogu za sve žrtve rata i oružanih sukoba. Ovdje u Mosulu tragične su posljedice rata i neprijateljstva veoma vidljive. Kako je okrutno to da je ova zemlja, kolijevka civilizacije, toliko stradala uslijed tako neljudske oluje s toliko uništenih bogomolja i tisuće – muslimana, kršćana, jezida i drugih – raseljenih na silu i ubijenih. Danas, unatoč svemu, potvrđujemo naše uvjerenje da je bratstvo jače od bratoubilaštva, da je nada jača od smrti, da je mir jači od rata. Ovo uvjerenje govori jače od mržnje i nasilja i nikada ga ne će moći ugušiti u prolivenoj krvi oni koji Božje ime zloupotrebljavaju hodajući putevima uništavanja –  kazao je Sveti Otac.

Grad Mosul danas ima oko 721 000 stanovnika te je simbol pluralističkog identiteta Iraka zahvaljujući suživotu različitih naroda, vjera i kultura. Do 2014. brojio je oko 1 800 000 stanovnika, što znači da ih je danas veliki broj u bijegu ili su ubijeni i nestali u agresiji tzv. ISIL-a.

Tu se nalazi Mosulska arhieparhija kaldejaca (oko 5000 katolika), kojoj je na čelu mons. Michaeel Najeeb Moussa i Mosulska arhieparhija Sirijaca (koja broji oko 4 500 katolika), kojoj je na čelu mons. Yohanna Petros Moshe.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu