[FOTO] Papa pozvao na jedinstvo u različitosti i međureligijski dijalog

[FOTO] Papa pozvao na jedinstvo u različitosti i međureligijski dijalog

Papa Franjo trenutačno boravi u Indoneziji gdje se susreo s predstavnicima vlasti.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
Daniel Ibáñez
Objavljeno:
 
04.09.2024 09:58

 

Papa Franjo održao je govor u dvorani Predsjedničke palače "Istana Negara" pred predstavnicima vlasti, civilnog društva i diplomatskog zbora. Zahvalio je predsjedniku Indonezije na pozivu i izrazio svoje najbolje želje novom predsjedniku, ističući važnost plodnog razdoblja službe za ovu golemu zemlju koja obuhvaća tisuće otoka povezanih morem između Azije i Oceanije.

Papa je u svom govoru istaknuo važnost međusobnog poštovanja specifičnih kulturnih, etničkih, jezičnih i vjerskih obilježja svih skupina prisutnih u Indoneziji. "Gotovo bismo mogli reći da, baš kao što je ocean prirodni element koji ujedinjuje sve indonezijske otoke, međusobno poštovanje specifičnih kulturnih, etničkih, jezičnih i vjerskih obilježja svih skupina prisutnih u Indoneziji predstavlja nezamjenjivu i ujedinjujuću tkaninu koja Indonežane čini ujedinjenim i ponosnim narodom", rekao je.

Naglasio je i važnost nacionalnog mota "Bhinneka tunggal ika" (Jedinstvo u različitosti), koji oslikava stvarnost raznolikih naroda ujedinjenih u jednoj naciji. "Vaš nacionalni moto dobro oslikava ovu mnogostranu stvarnost različitih naroda čvrsto ujedinjenih u jednoj naciji", istaknuo je Papa, dodajući da specifične razlike doprinose stvaranju veličanstvenog mozaika, gdje je svaka pojedinačna sastavnica nezamjenjiv dio jedinstvenog i dragocjenog djela.

Također je pozvao na sklad u različitosti, naglašavajući da se taj sklad postiže kada se pojedinačne perspektive usklađuju s potrebama zajedničkima svima. "Svijest o sudjelovanju u zajedničkoj povijesti, u kojoj je solidarnost ključna, a doprinosi svih su neophodni, pomaže u pronalaženju pravih rješenja, izbjegavanju pogoršanja sukoba i pretvaranju suprotnosti u učinkovitu suradnju," izjavio je papa Franjo.

Poseban naglasak stavljen je na važnost očuvanja ravnoteže između raznih kultura i ideoloških vizija, te ideala koji ujedinjuju naciju. Papa je pozvao političke vođe da teže skladu, pravičnosti, poštovanju temeljnih ljudskih prava, održivom razvoju, solidarnosti i miru, kako unutar društva, tako i u odnosu s drugim narodima i nacijama.

Zaključujući svoj govor, papa Franjo je istaknuo da Katolička crkva želi povećati međureligijski dijalog kako bi se uklonile predrasude i izgradila klima međusobnog poštovanja i povjerenja. "To je neophodno za suočavanje sa zajedničkim izazovima, uključujući suzbijanje ekstremizma i netolerancije, koji kroz iskrivljavanje religije nastoje nametnuti svoje stavove koristeći se obmanama i nasiljem", poručio je.

Ovim govorom papa Franjo još jednom je naglasio važnost jedinstva u različitosti i pozvao na jačanje međureligijskog dijaloga kao ključnog alata za očuvanje mira i stabilnosti u Indoneziji, ali i u svijetu.

065

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: