[FOTO] Papin susret s mladima Istočnoga Timora

[FOTO] Papin susret s mladima Istočnoga Timora

Mlada osoba mora shvatiti da biti slobodan ne znači raditi što hoćeš, već da mlada osoba ima odgovornost.

Autor
vaticannews.hr/Laudato/M.P
Fotograf
Daniel Ibáñez
Objavljeno:
 
11.09.2024 16:41

 

Svoj posjet Istočnom Timoru papa Franjo zaključio je susretom s mladima u Diliju, kojima je uputio dva ključna savjeta: “Pravite buku i poštujte starije!

''Vi, mladi, činite većinu stanovništva ove zemlje i vaša prisutnost ispunjava ovu zemlju životom, nadom i budućnošću. Ne gubite entuzijazam vjere! Zamislite mlade bez vjere. Ali, znate li što ruši mladog čovjeka – mladu ženu? Poroci. Budite pažljivi, jer oni koji sebe nazivaju prodavačima sreće, dolaze i nude vam drogu, prodaju vam toliko stvari koje vas usrećuju na pola sata, ništa više. Vi to znate bolje od mene. Poznajete tu situaciju bolje od mene. Želim da s radošću mladosti nastavite naprijed. No, ne zaboravite jedno: vi ste nasljednici onih koji su prije vas osnovali ovaj narod. Stoga, nemojte izgubiti pamćenje. Sjetite se onih koji su s tolikom žrtvom ujedinili ovaj narod. Dvije stvari su me posebno dirnule u srce dok sam prolazio ulicama: mladost ove zemlje i osmijeh njezinih ljudi. Vi ste narod koji se zna nasmiješiti. Nastavite tako!'' poručio je Sveti Otac pa dodao kako su, uz mlade, najveće bogatstvo koje društvo ima starije osobe, odnosno bake i djedovi.

''Društvo koje ima toliko djece, kao što je vaše, mora o njima brinuti. Društvo koje ima toliko starijih ljudi, koji su sjećanje i uspomena, mora ih poštovati i brinuti se o njima'', naglasio je Sveti Otac.

Dodao je i kako mlada osoba mora shvatiti da biti slobodan ne znači raditi što hoćeš, već da mlada osoba ima odgovornost.

''Jedna od obaveza koju ima jest naučiti brinuti o zajedničkom domu. Tomu se mladi moraju posvetiti. Jedna istočnjačka poslovica kaže: teška vremena stvaraju jake ljude. Pogledajte svoje roditelje, svoje djedove i bake, koji su morali proći kroz teška vremena kako bi izgradili slobodu ove zemlje. I zato se morate naučiti nositi s teškim vremenima. Još jedna stvar prije nego što odem: budite braća, a ne neprijatelji. Vaši stariji, vaši roditelji i njihovi djedovi i bake, možda su imali različite ideje, ali su bili braća. Dragi mladi, budite nasljednici lijepe povijesti koja vam je prethodila i neka vas ona nosi naprijed. Imajte hrabrosti hrabrosti pokrenuti stvari naprijed'', zaključio je papa Franjo.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: