Fra Danijel Maljur: 'I mi svećenici možemo biti poput Jude, fizički biti blizu Isusa, ali srcem daleko'

Fra Danijel Maljur: 'I mi svećenici možemo biti poput Jude, fizički biti blizu Isusa, ali srcem daleko'

Predvoditelj duhovne obnove bio je fra Danijel Maljur, čiji je govor bio prožet svetopisamskim likovima dvojice apostola, Jude i svetog Petra.

Autor
I.Z./Laudato/D.R.
Fotograf
Ivica Zrno
Objavljeno:
 
23.02.2021 16:51

 

U ponedjeljak 22. veljače 2021., Ured za duhovnu formaciju svećenika Srijemske biskupije, na čelu s preč. Berislavom Petrovićem, organizirao je mjesečnu duhovnu obnovu za svećenike Srijemske biskupije i redovnike koji djeluju na području Srijemske biskupije. Kako je prije nepunih tjedan dana započelo korizmeno vrijeme, ovo je ujedno bila i korizmena duhovna obnova za prezbiterij u Srijemskoj biskupiji.

Duhovna obnova započela je okupljanjem i doručkom do 10:00 sati, a nakon toga je uslijedio službeni dio duhovne obnove koji je započeo molitvom Trećeg časa. Nakon molitvenog dijela, okupljenim se  svećenicima u ime organizatora obratio preč. Berislav Petrović, pozdravljajući voditelja duhovne obnove, kao i sve okupljene svećenike, sa željom da duhovna obnova bude istinski duhovni korak u korizmenom hodu koji smo započeli na Čistu srijedu.

Predvoditelj duhovne obnove, fra Danijel Maljur, pozdravio je okupljene svećenike te odmah na početku naznačio smjer govora i razvoja izlaganja duhovnih misli. Govor je bio prožet svetopisamskim likovima dvojice apostola, Jude i svetog Petra.

– Danas ćemo zajednički razmišljati o našim životima i vjerskom položaju na temelju dvojice apostolskih likova. Vidjet ćemo da se u mnogočemu možemo poistovjetiti i pronaći putokaz za sebe i svoje vjerničko ponašanje. Uzmimo najprije lik Jude, ali ne zato što je važniji od Petra. Veći razlog tomu jest polazišna točka od koje i mi moramo krenuti. Juda je Isusov učenik. Znamo da mu ništa ne nedostaje. Zato se i pojavljuje pitanje što je razlog njegova čina. Svi dobro znamo kako je završio, ali i dalje ostaje pitanje što je razlog njegova čina izdaje – kazao je.

Kazao je kako Juda, iako je fizički bio blizu Isusu, zapravo nije bio s Njim srcem i dušom. I tu nastaje problem. Podsjetio je kako tako može biti i sa svećenicima. Stoga je važno biti u zajedništvu s Gospodinom.

– Molitva je tu prvi pokazatelj. Ako zakažemo na tom području, moguće je da nam se dogodi Judin scenarij. Kad akcija zamijeni molitvu, tu smo u velikoj opasnosti. Vjerujem da se svatko od nas ovdje može najprije preispitati. Svećenik koji radi i gradi u župi sigurno je svećenik kojemu je stalo do Crkve i zajednice vjernika. Ali, ako nema molitve, ako je oslabila, nedostaje ono bitno. Sjetimo se opisa Svetog pisma koji opisuje konačni Judin otpad – otišao je u tamu. Bez Gospodina je uvijek tama – poručio je fra Danijel Maljur.

Drugi lik je lik svetoga Petra. On nije bio savršen, štoviše, zatajio je Isusa. Vidimo da je obilježen slabostima. I ovdje se možemo pronaći i na ovome tragu razmišljati o svojem životu. Ali, ovdje možemo govoriti o onome što je veoma pozitivno, a to je traženje Boga i Njegove prisutnosti.

– Ima jedna veoma značajna stvar vezana uz svetog Petra. Sjetimo se njegova nastupa i riječi: 'Ako bude trebalo i umrijeti s Tobom', a kad je Isus uhvaćen i kad su ga upitali je li on Isusov učenik, vidimo veliki strah, poricanje koje se ponovilo čak tri puta. Tako je i s nama kad smo robovi obzira prema ljudima. To je stav da ne ću činiti i reći ovo da ne bi mislili loše o meni – istaknuo je.

Kod svetog Petra vidimo taj pomak. To je trenutak njegove spoznaje i iskrenog kajanja za ono što je pogrješno: 'I gorko zaplaka', kako svjedoči Sveto Pismo. Tek tada bio je slobodan za Gospodina, neke su od misli koje je izrekao fra Danijel Maljur pred okupljenim svećenicima.

Nakon voditeljeva izlaganja svećenici su imali priliku izreći svoje razmišljanje ili dati opasku na neki od dijelova izlaganja, nakon čega je uslijedila zajednička molitva. Duhovna obnova završila je za bratskim stolom.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu