Fra Miljenko Šteko predvodio slavlje Tavelićeva u Rimu

Fra Miljenko Šteko predvodio slavlje Tavelićeva u Rimu

Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima organizirao je 13. studenog već tradicionalnu proslavu blagdana sv. Nikole Tavelića, prezbitera i mučenika, koja je ujedno i Jesenski susret hrvatskih rimskih studenata.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
Marko Martić
Objavljeno:
 
14.11.2022 11:24

 

Svečano euharistijsko slavlje u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima predslavio je fra Miljenko Šteko, gvardijan Međunarodnog zavoda ''Antonianum'' u Rimu, član Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM.

Koncelebrirali su rektor Marko Đurin, don Pejo Orkić, ravnatelj Salezijanskog instituta svetog Tarzicija te ostali svećenici koji su u Rimu na studiju ili na raznim službama.

U prigodnoj homiliji fra Miljenko je istaknuo kako je uvijek dobro i lijepo biti okupljen u Gospodinu, a na poseban način to vrijedi za Hrvate okupljene u crkvi sv. Jeronima, ''koja odiše skladom sakralne umjetnosti''.

Potom je naglasio kako je svaka Misa ukrašena nazočnošću samoga Gospodina Isusa ''te nas isto tako sjedinjuje i sa svetima. U tom duhu'', nastavio je, ''mi u ovoj liturgijskoj proslavi dohvaćamo našeg svetog Nikolu Tavelića koji se uvelike raduje što i stoljećima nakon njegove smrti ima sunarodnjaka koji mu se i ovdje u Rimu mole za zagovor''.

Spomenuvši ukratko najvažnije činjenice iz njegova životopisa, prisjetio se njegova proglašenja svetim u Rimu 1970. godine, za koju je netko zapisao kako je procvjetala proljećem našem narodu. Nastavivši svoje primišljanje na temelju liturgijskih čitanja 33. nedjelje kroz godinu, a na poseban način evanđeoskog odlomka, u kojem Isus ne tješi svoje učenike lažnim obećanjima, nego im otvoreno govori što će ih zadesiti ako budu Njegovi, a to je progonstvo, istaknuo je kako se isto dogodilo i Nikoli Taveliću i njegovoj braći prigodom mučeništva. S druge strane, Isus učenike šalje upravo u takav svijet, da da mu donese Božju riječ. To je ono što su činili toliki Isusovi učenici tijekom dva tisućljeća i što su vjernici pozvani činiti i danas. U tom smislu fra Miljenko je istaknuo poticaj i primjer pape Franje koji i na tu nedjelju, kada se ujedno slavi i Svjetski dan siromaha, želi Crkvu koja malenima, rubnima i siromašnima, ne će samo govoriti o Kristu, nego će živjeti Krista među njima, te da cijela Crkva postane Crkva življenoga Evanđelja. Potom je pozvao na povratak Evanđelju, što sasvim sigurno nije lak put, ali je jedini ispravni, na način da u čovjeku pokraj sebe koji je u potrebi prepoznamo njegovu bol i pružimo mu ono što mu možemo dati: utjehu, nadu, lijepu riječ.

Na kraju Mise rektor Đurin zahvalio je fra Miljenku Šteki na predslavljenju te na prigodnoj homiliji, kao i svima koji su na različite načine doprinijeli svečanosti slavlja, a ujedno je i pozdravio sve nazočne svećenike, redovnike i redovnice, studente i studentice, a na poseban način studente koji su ove godine započeli svoj boravak u Rimu. U svom obraćanju rektor Đurin zahvalio je i svima koji su dali svoj doprinos u pripremi jubilarnog 50. izdanja Hrvatskog rimskog adresara 2022./2023. koji je na kraju Mise predstavio Mišel Kovačević, svećenik Varaždinske biskupije, član Zavoda sv. Jeronima.

Završetak susreta, nakon Mise i predstavljanja adresara, obilježen je zajedničkim druženjem u prostorijama Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: