Francuski biskupi protiv mjere ograničavanja broja vjernika na misama

Francuski biskupi protiv mjere ograničavanja broja vjernika na misama

Potaknuta prosvjedima svojih vjernika, Francuska biskupska konferencija odlučila je zauzeti jasan stav.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
AFP/Jeff Pachoud
Objavljeno:
 
29.11.2020 16:36

 

Francuska biskupska konferencija podnijela je žalbu Državnom vijeću, u kojoj traži da se poštuje slobodu bogoštovlja s obzirom na uvedenu mjeru ograničenja od trideset osoba za sudjelovanje na liturgijskim slavljima, neovisno o veličini crkve, prenosi IKA.

To je već drugi put da su se francuski biskupi žalili na odluke Vlade vezane uz ograničenja u cilju suzbijanja pandemije izazvane bolešću COVID-19. Nedavno su se, naime, žalili na nove mjere vezane uz djelomično potpuno zatvaranje.

Mjere uvedene u cilju suzbijanja koronavirusa, vezane uz okupljanje vjernika na bogoslužjima, aktualne su i u drugim crkvama diljem svijeta. Vrhovni sud u SAD-u izjasnio se o ograničenjima koje je uvela država New York za liturgijska slavlja, odredivši da su ona u opreci s vjerskom slobodom. U Irskoj je objavljena vijest da će, nakon što su više mjeseci bile zatvorene, crkve od 1. prosinca svoja vrata ponovno otvoriti vjernicima da mogu sudjelovali na Misi. U Italiji će se 1. prosinca održati izvanredni sastanak Stalnoga vijeća CEI-ja na kojem će se razmatrati novonastale prilike također u svjetlu policijskog sata koji započinje u 22 sata zbog čega će se Mise polnoćke na Božić morati održati ranije.

Potaknuta također prosvjedima svojih vjernika, koji su nakon prve mjere ograničavanja sredinom listopada izašli na ulice moliti ispred katedrala, Francuska biskupska konferencija odlučila je zauzeti jasan stav.

– U svojoj izjavi od četvrtka 26. studenoga premijer je najavio da će, počevši od nedjelje 29. studenoga, na bogoslužjima moći sudjelovali najviše 30 osoba. Taj broj nije razumljiv i kao takav je neprihvatljiv – navodi se u priopćenju Francuske biskupske konferencije.

Zato je, navodi se dalje u priopćenju francuskih biskupa, Stalno vijeće Francuske biskupske konferencije odlučilo podnijeti izvješće o slobodi Državnom vijeću, jer biskupi smatraju da su vlasti dužne jamčiti slobodu bogoslužja u našoj zemlji.

Biskupi su naglasili da su ovu odluku donijeli uzimajući u obzir 'brojne reakcije vjernika, uključujući reakcije vjernika drugih vjeroispovijesti'.

Za 29. studenoga zakazan je sastanak čelništva biskupske konferencije pod vodstvom predsjednika Francuske biskupske konferencije, nadbiskupa Erica Moulins-Beauforta i francuskog premijera Jeana Castexa.

U međuvremenu se Crkva u Francuskoj priprema za proslavu svetkovine Božića u vrijeme antiCOVID ograničenja. Francuska biskupska konferencija, kako javlja agencija SIR, ove godine tako vjernicima nudi digitalni adventski kalendar. Od prve nedjelje došašća, 29. studenog, preko aplikacije Katoličke Crkve korisnici će iz dana u dan sve do Božića moći otkrivati razne duhovne i vjerske sadržaje.

Prilozi će biti predstavljeni u raznim oblicima: tekstovi, videozapisi, audiosnimke. Korisnicima će putem navedene aplikacije svakodnevno biti ponuđene molitve, tumačenja vezana uz vrijeme došašća, meditacije biskupa, svjedočanstva zajednica ili katoličkih dobrovoljaca koji se pripremaju provesti Božić u inozemstvu, nagovori bolničkih ili zatvorskih kapelana, inicijative solidarnosti vjernika ili udruga, izbor knjiga koje se mogu darivati dragim osobama.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: