General Družbe Isusove upozorava: Mnogi koriste pandemiju kako bi ograničile ljudska prava

General Družbe Isusove upozorava: Mnogi koriste pandemiju kako bi ograničile ljudska prava

General Družbe Isusove o. Arturo Sosa u intervjuu za portal Vatican News upozorio je na uznemiravajuće tendencije koje se u nekim zemljama pojavljuju kao posljedice pandemije.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
31.07.2020 14:15

 

Pozvao je da se ozbiljno shvati posljedice pandemije, naime premda je Covid 19 prvenstveno zdravstveni problem već se sada vidljivo odražava i na socijalnom, gospodarskom i političkom području, prenosi IKA.

- Mnoge su zemlje iskoristile pandemiju koronavirusa da bi uvele restriktivnije politike protiv migranata ili ograničile temeljna ljudska prava na području rada i zdravstva - upozorava general Sosa.

O. Arturo u više je navrata upozorio da se mora brinuti o političkom stanju kako demokracija ne bi postala jedna od žrtava pandemije. Tako su ovom trenutku vlasti mnogih zemalja, pa i demokratskih, u iskušenju krenuti putem autoritarizma, ističe isusovački general.

- Isusovci su vrlo angažirani u pomoći izbjeglicama diljem svijeta pa su danas među prvim svjedocima uznemirujućega razvoja i na području rada i zdravstvene skrbi. Mnoge su vlade iskoristile pandemiju za ograničavanje primanja izbjeglica, pa čak i njihova prolaska kroz zemlju. To je pak velika pogreška s obzirom da svijet želimo učiniti bratskijim i pravednijim, kazao je Sosa. Mnogi poslodavci pak koriste situaciju i otpuštaju radnike i smanjuju ili uopće ne isplaćuju plaće, a smanjuje se i dostupnost mnogim uslugama javnog zdravstva. Ukratko, pandemija nudi mogućnosti za napredak, ali i nazadovanje. Toga kao Katolička Crkva koja se zauzima za pravednost i mir moramo biti vrlo svjesni kada gradimo društvo prihvaćanja i demokracije - poručio je general Sosa.

Kao prvi general Družbe Isusove iz Latinske Amerike  Venezuelanac  Sosa, sveučilišni profesor politologije, osvrnuo se i na brzo širenje zaraze na tom kontinentu i istaknuo svoju veliku zabrinutost jer tamo ne postoje socijalne ili političke strukture u stanju suočiti se s ovom situacijom.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!