Hoće li Italija olakšati dostupnost pilula za pobačaj?

Hoće li Italija olakšati dostupnost pilula za pobačaj?

Talijansko ministarstvo zdravstva razmatra prijedlog za ukidanje obvezne hospitalizacije za primjenu abortivnih pilula i proširenje vremenskog okvira u kojem se pilule mogu propisati.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Shutterstock
Objavljeno:
 
10.08.2020 11:41

 

Sporan pilule RU486 propisuje se za namjerno izazivanje pobačaja. Upotreba pilule legalizirana je u Italiji 2009. godine, a 2010. godine postavljeni su standardi koji zahtijevaju da se žene prilikom uzimanja pilule hospitaliziraju na tri dana.

Predložena promjena omogućila bi ženama uzimanje pilule u ambulanti ili kod kuće, dok bi se pristup pilulama za pobačaj proširio na dodatna dva tjedna. To znači da bi trudnica mogla uzeti pilulu do devetog tjedna trudnoće, prenosi Catholic News Agency

- Ovdje se radi o pravom pobačaju. Nije ništa manji pobačaj jer se ne događa kirurškim instrumentima - rekla je Marina Casini, predsjednica Pokreta za život.

Ukazala je na značajne zdravstvene rizike povezane s kemijski izazvanim pobačajima, navodeći kako se Italija suočava s propagandom u korist takvih pilula. 

Naglasila je kako se predložene promjene temelje na ideologiji, na pokušaju uvjeravanja ljudi da je pobačaj trivijalna činjenica za koju je dovoljno popiti čašu vode, a zapravo se radi o ubijanju začetog ljudskog bića.

Pojedini talijanski mediji primijetili su da bi prihvaćanje ovog zahtjeva rezultiralo sve većim kemijski izazvanim pobačajem umjesto kiruškim putem, dok bi samo smanjenje zahtjeva za hospitalizacijom donijelo uštedu zdravstvenom sustavu.

- Mnogo je jeftinije dati ovaj proizvod ženi i reći: napravite to sami. To štedi krevete, anesteziju, pa čak i ljudsko ulaganje liječnika i zdravstvenih radnika. No, ta se štednja provodi na majkama i djeci koja bi se trebala roditi - poručila je Casini. 

Italija je legalizirala pobačaj 1978. godine, učinivši ga zakonitim iz bilo kojeg razloga unutar prvih 90 dana trudnoće, a nakon toga samo iz opravdanih razloga u konzultaciji s liječnikom. Procjenjuje se da je od tada do danas u Italiji pobačeno više od 6 milijuna djece.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: